El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest divendres que "cap independentista hauria de tenir cap recança ni dimitir d'anar a defensar allò que vol on sigui, que és el dret a l'autodeterminació i l'amnistia", en referència a la taula de diàleg. En aquest sentit, Aragonès ha emplaçat tot l'independentisme a "implicar-se al màxim" amb aquesta "taula de negociació" i ha confirmat que serà ell mateix qui presidirà la delegació catalana en aquest espai, que es reunirà previsiblement després de la Diada de l'Onze de Setembre.

El president, que aquest matí ha visitat el servei de socorrisme i bany adaptat de la Creu Roja a Caldes d'Estrac, ha afirmat que la taula de diàleg suposa la negociació "més difícil que afronta Catalunya en les darreres dècades" i per això ha demanat bolcar-hi totes les energies possibles. Paral·lelament, ha demanat el suport i implicació de tota la societat catalana per aconseguir que, amb aquesta negociació, "Catalunya faci un gran pas endavant".

 

Per a Pere Aragonès, les eleccions del 14 de febrer van posar de manifest que "hi ha una majoria favorable a què Catalunya esdevingui un Estat independent, però per aconseguir això, hem de generar majories encara més àmplies i defensar davant l'Estat el dret d'autodeterminació". Novament, ha aprofitat aquest missatge per defensar la taula de diàleg: "Per això existeix aquesta taula de negociació, per això hi anem i m'implicaré al 100%".

"Responsabilitat" davant el risc d'incendi i la covid

Preguntat per l'elevat risc d'incendi que viuen gran part de les comarques del país a conseqüència de l'onada de calor, el president Aragonès ha apel·lat a la "responsabilitat individual i col·lectiva" i ha subratllat que "es tracta del risc més alt dels darrers anys". "El Govern ho té tot a punt per combatre els focs", ha dit el president, però ha demanat que la població "minimitzi les conductes de risc perquè en les actuals condicions qualsevol petita negligència o imprudència pot provocar un foc".

Aquesta "responsabilitat i prevenció" també és important en el context de la pandèmia, ha assegurat el republicà. Pere Aragonès ha assenyalat que "la covid-19 no fa vacances" i s'ha adreçat als majors de 12 anys que encara no s'han vacunat per encoratjar-los a "fer-ho per afrontar de la forma més segura el retorn a l'escola". "La cinquena onada no s'ha superat, encara que el nombre de contagis i les hospitalitzacions vagin a la baixa". Pel que respecta al ritme de la vacunació, Aragonès l'ha qualificat de "bo" i això fa que no contempli impulsar mesures com el passaport covid per accedir a determinats establiments o recintes.

Pressupostos

Després que la CUP hagi expressat aquesta setmana que està descontenta amb ERC per "incomplir l'acord de legislatura", el dubte és què passarà amb els pressupostos de 2022. El president del Govern, Pere Aragonès, s'ha mostrat "convençut" que s'aprovaran "amb un ampli consens" i vaticina que "les forces polítiques, especialment les que van donar suport a la investidura, estaran a l'altura i s'hi comprometran perquè permetran tenir les eines per fer front a les transformacions que necessita el país".

Tot i aquest missatge, Aragonès ha volgut ser cautelós i considera que "l'objectiu no ha de ser pressionar cap força política perquè s'hi impliqui abans d'hora". "El que cal és tenir uns bons pressupostos", ha explicat el president.

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès compareix després de visitar el servei de socorrisme de la Creu Roja a Caldes d'Estrac. ACN.