El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha liderat aquest dissabte en el comitè federal del PSOE l’oposició interna a Pedro Sánchez. En una intervenció a porta tancada, el baró manxec li ha exigit que se sotmeti al Congrés dels Diputats a una qüestió de confiança o bé que convoqui eleccions. Segons expliquen fonts del seu entorn, el socialista ha instat el màxim líder del partit a ignorar els “xantatges obscens dels independentistes”. Un altre crític ha sigut Miguel Ángel Gallardo i líder de la federació extremenya actualment imputat en el cas de David Sánchez, germà del president espanyol. El seu entorn més directe explica que, malgrat haver tancat files amb el líder del partit, ha criticat els "inexplicables pactes" amb l'independentisme. A banda, tothom reconeix en privat que l'escàndol d'assetjament sexual de Paco Salazar ha dinamitat el comitè.
Les crítiques de Page han sigut contestades per Ángel Víctor Torres, ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, que també ha intervingut dins de l'acte. En una atenció als mitjans, ha explicat que en el seu discurs ha carregat contra el baró manxec per caure a "la trampa" del PP. Ha defensat que el 2018 Mariano Rajoy estava "assetjat" per la corrupció del cas Gürtel i la seva sentència. Però no va convocar eleccions ni va sotmetre's a una qüestió de confiança.
Minuts abans, en la seva arribada al comitè federal, Page ha estat escridassat per simpatitzants de Pedro Sánchez que es congregaven al carrer. A les portes de la caserna general dels socialistes del madrileny carrer de Ferraz, el baró manxec ha disparant de valent contra el president del govern espanyol: “Jo avui vinc a escoltar sortides, no parlo d’escapatòries i de vies d’escapament, sinó de sortides que han de venir per part de la direcció”. “Si no s’ofereixen solucions, s’és part del problema”, ha manifestat, en unes declaracions en les quals ha exigit a Sánchez “tenir generositat amb els que van estar abans i els que hauran de venir després”. “Per molt importants que siguin els dirigents, són més importants les sigles”, ha sentenciat.
Precisament aquest divendres, quan faltaven 24 hores per la celebració d’aquest comitè federal, Page va escalfar-lo assenyalant que “alguns no saben si acabaran aquest cap de setmana en el mateix càrrec o si continuaran en política; no saben si podran caminar tranquils pel carrer o si acabaran a la presó”. En un acte celebrat a Albacete, el baró socialista va carregar contra aquells que “van de víctima per la vida”. “N’hi ha un que mana molt i que ha estat tota la vida fent-se la víctima”, va assenyalar en clara al·lusió a Pedro Sánchez, a qui va recordar que “en política s’hi està voluntàriament”. “Qui no hi estigui a gust i pateixi, que no hi sigui”, va afegir.
Page va dubtar que hi hagi “molta gent a Espanya que pugui tenir la certesa que complirà” amb la seva ciutadania. I va ser llavors quan va treure pit d’estar complint aquest divendres el seu desè aniversari com a president de la Junta de Castella-la Manxa. “Nosaltres ho podem dir amb molta tranquil·litat i a més amb l’antecedent d’una dècada complint”, va asseverar. El baró manxec és conegut per ser el líder territorial del PSOE més crític amb Sánchez, sobretot pels seus pactes amb l’independentisme. Fins fa uns mesos compartia aquest paper de díscol amb qui era el seu homòleg a l’Aragó, l’expresident d’aquesta autonomia i exlíder dels socialistes aragonesos, Javier Lambán. Però aquesta federació està actualment encapçalada per la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría.
Fa poc més d’un any, Page sí que va optar per tancar files amb Sánchez. Va ser en aquell comitè federal que es va celebrar mentre el màxim líder socialista es clausurava a la Moncloa per rumiar si continuava com a president del govern espanyol. Però més enllà d’aquell moment, el baró manxec ha estat profundament crític amb el cap de l’executiu. De fet, el seu govern autonòmic ha sigut l’únic en mans dels socialistes que ha recorregut davant dels tribunals la llei d’amnistia. Igual que Felipe González, aquest baró ha advocat per l’entesa entre PSOE i PP en un moment de gran feblesa parlamentària de Sánchez.
De fet, González i Page van coincidir fa gairebé un mes en un acte commemoratiu del 40è aniversari de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea. I tots dos van advocar per un avançament electoral a l’Estat espanyol. Encara no havia esclatat el cas Cerdán; no s’havia fet públic encara l’informe demolidor de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que situa els dos secretaris d’Organització que ha tingut fins ara Sánchez —Cerdán i José Luis Ábalos— al capdavant d’una trama corrupta de cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions públiques juntament amb Koldo García.