Emiliano García-Page ha escalfat el comitè federal que el PSOE celebrarà aquest dissabte a la caserna general dels socialistes del madrileny carrer de Ferraz. 24 hores abans que arrenqui aquest conclave, el president de Castella-la Manxa ha tornat a fer una de les seves declaracions incendiàries: “Alguns no saben si acabaran aquest cap de setmana en el mateix càrrec o si continuaran en política; no saben si podran caminar tranquils pel carrer o si acabaran a la presó”. En un acte celebrat a Albacete, el baró socialista ha carregat contra aquells que “van de víctima per la vida”. “N’hi ha un que mana molt i que ha estat tota la vida fent-se la víctima”, ha assenyalat en clara al·lusió a Pedro Sánchez, a qui ha recordat que “en política s’hi està voluntàriament”. “Qui no hi estigui a gust i estigui patint, que no hi sigui”, ha sentenciat.
Page ha dubtat que hi hagi “molta gent a Espanya que pugui tenir la certesa que complirà” amb la seva ciutadania. I ha sigut llavors quan ha tret pit d’estar complint aquest divendres el seu desè aniversari com a president de la Junta de Castella-la Manxa. “Nosaltres ho podem dir amb molta tranquil·litat i a més amb l’antecedent d’una dècada complint”, ha asseverat. El baró manxec és conegut per ser el líder territorial del PSOE més crític amb Sánchez, sobretot pels seus pactes amb l’independentisme. Fins fa uns mesos compartia aquest paper de díscol amb qui era el seu homòleg a l’Aragó, l’expresident d’aquesta autonomia i exlíder dels socialistes aragonesos, Javier Lambán. Però aquesta federació està actualment encapçalada per la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría.
Fa poc més d’un any, Page sí que va optar per tancar files amb Sánchez. Va ser en aquell comitè federal que es va celebrar mentre el màxim líder socialista es clausurava a la Moncloa per rumiar si continuava com a president del govern espanyol. Però més enllà d’aquell moment, el baró manxec ha estat profundament crític amb el cap de l’executiu. De fet, el seu govern autonòmic ha sigut l’únic en mans dels socialistes que ha recorregut davant dels tribunals la llei d’amnistia. Igual que Felipe González, aquest baró ha advocat per l’entesa entre PSOE i PP en un moment de gran feblesa parlamentària de Sánchez.
De fet, González i Page van coincidir fa gairebé un mes en un acte commemoratiu del 40è aniversari de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea. I tots dos van advocar per un avançament electoral a l’Estat espanyol. Encara no havia esclatat el cas Cerdán; no s’havia fet públic encara l’informe demolidor de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que situa els dos secretaris d’Organització que ha tingut fins ara Sánchez —Cerdán i José Luis Ábalos— al capdavant d’una trama corrupta de cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions públiques juntament amb Koldo García.