El famós humorista i presentador de TV3 Òscar Andreu ha proposat sarcàsticament una nova assignatura a les escoles catalanes perquè "et deixin de prendre el pèl". Andreu ha fet visible el seu cansament i ha assegurat que cal que ens "comencin a respectar" perquè deixin d'aixecar-nos la camisa.

L'assignatura que l'humorista proposa es titula: "Com respondre a una amenaça de manera contundent, i no de manera lúdica i festiva, amb l’objectiu que et deixin de prendre el pèl i comencin a respectar-te perquè si no et respecten els surt caríssim". La ironia fa referència a l'última presa de pèl de l'Estat espanyol sobre la llei de l'audiovisual. On l'executiu de Pedro Sánchez ha reduït les quotes del català només a les plataformes amb seu a Espanya i ha exclòs Netflix, HBO i Amazon Prime. O també a la imposició del 25% de castellà a les escoles catalanes.

òscar andreu TUIT

De fet, l'humorista ha carregat en diverses ocasions contra la negociació per les quotes del català a les plataformes audiovisuals. Andreu s'ha rigut del resultat de les negociacions i ha exposat que al final no serà ni el 6% de la quota que es va demanar ni tampoc a la majoria de plataformes, com es volia.

Oscar Andreu TUIT

La llei de l'audiovisual

La notícia que la Llei audiovisual només blindaria el català a plataformes amb seu a Espanya va ser com un gerro d'aigua freda per Esquerra, després d'haver pactat amb la Moncloa l’obligatorietat d'incloure una quota per a llengües cooficials del 6% del contingut ofert a les plataformes audiovisuals. Malgrat aquest desengany, ERC va decidir mantenir la idea de negociar la llei audiovisual amb el govern. 

Ara bé, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta ha alertat que no pactar la llei "dificulta" acords futurs amb el PSOE i ha advertit que "si volen jugar amb foc, al final es poden cremar". Vilalta ha recalcat que els republicans no aplicaran la llei si no es compleix la quota a totes les plataformes "estiguin radicades on estiguin radicades", és a dir, que també afectin les internacionals. 

Demanen concreció 

"La llei ha de ser absolutament clara. Ha de quedar en concreció, negre sobre blanc, aquesta protecció de la llengua catalana amb les quotes, percentatges i articles que siguin necessaris en el si de la llei. I a partir d'aquí tot anirà bé. Si no, és molt difícil que ens puguem continuar trobant", ha alertat Vilalta. 

En cas que el Govern decideixi complir amb això, ha assegurat que el projecte s'aprovarà i facilitarà els pactes a la resta de la legislatura: "Si això passa, tot és molt més fàcil. Els Pressupostos i els acords que poden venir sobre altres lleis o sobre el que sigui. Si això no passa, ho dificulta moltíssim tot".

 

Imatge principal: Òscar Andreu al plató de TV3.