El cop del govern de Pedro Sánchez al compromís de garantir una quota del 6% per a les llengües cooficials de l'Estat a les plataformes audiovisuals ha aixecat polseguera. El govern espanyol s'esmuny del compromís d'obligar a les grans plataformes com Netflix, HBO o Disney+, un fet que ha provocat la ira d'un dels seus principals suports per aprovar els pressupostos: ERC. En una entrevista a RAC1, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha assegurat que aquest revés no aturarà la determinació del seu partit per lluitar per blindar el català. 

El passat dimarts, el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ja va respondre als plans de Sánchez d'esquivar complir el compromís adquirit amb ERC als grans productors. "Nosaltres no empassarem. No som d'aquest estil", va sentenciar. Aquest dimecres, Vilalta ha seguit la mateixa línia que el seu company de partit: "Seguirem defensant la llengua, toca batallar en el tràmit d'esmenes". 

La portaveu republicana no ha volgut avançar esdeveniments, però no ha descartat no votar els pressupostos generals de l'Estat. "Els pressupostos veurem, en funció de la Llei de l'Audiovisual", ha sentenciat Vilalta, qui ha deixat recaure la responsabilitat en el govern de Sánchez. "Dependrà del govern de l'Estat, si podem blindar el català, ens hi trobarem. Si no els que es desmarcaran seran ells", ha matisat la portaveu a Catalunya Ràdio.  

Seu social i directiva europea 

Vilalta ha reconegut que l'acord inicial amb el govern espanyol no concretava quines plataformes haurien de seguir aquesta normativa. Per retirar-se del seu compromís de conservar les llengües cooficials, l'Executiu de Sánchez s'ha limitat a imposar aquesta obligatorietat a les empreses amb seu a Espanya, deixant fora les grans plataformes internacionals

La portaveu ha lamentat aquest "interpretació" que ha fet el govern espanyol del seu acord inicial i considera que si a la llei no s'obliga a totes les plataformes a incloure aquesta quota del 6% "no és suficient" i, per extensió, caurien els pressupostos. 

Els republicans no volen sentir a parlar de la inviabilitat d'obligar als gegants audiovisuals amb seus socials fora del país a seguir aquesta normativa. "La directiva europea sí que garanteix que pugui haver-hi aquesta obligatorietat per protegir diverses llengües, nosaltres treballarem perquè això s'apliqui a través de l'aprovació d'esmenes" i ha afegit: "Aquells que diuen que no es pot fer, sí que es pot, ho recull la directiva europea".

Esquerra ara vol seguir batallant el blindatge de les llengües cooficial a totes les plataformes audiovisuals a través de les esmenes que es poden presentar al projecte de llei del govern espanyol.  "Volem intentar blindar i concretar al màxim", ha assegurat la portaveu republicana. 

 

 

Imatge principal: Marta Vilalta, portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya / ACN