Dos dies després de la celebració a Barcelona de la manifestació celebrada a Barcelona en defensa del model d'immersió lingüística a Catalunya, Salvador Illa ha explicat els motius de l'absència del PSC. L'acabat d'escollir primer secretari dels socialistes catalans ha admès que la seva formació no es va sumar a la convocatòria de Som Escola perquè "no està d'acord en fer fronts amb aquest tema". "No és que no hi anéssim perquè teníem congrés del partit", ha manifestat en declaracions al programa El món a RAC1.

L'absència del PSC a la manifestació va provocar una allau de crítiques entre els defensors de la immersió. Aquestes manifestacions de Salvador Illa entren en contradicció amb les fetes per la presidenta del PSC, Núria Marín, dies abans de la manifestació quan va argumentar que no serien a l'acte reivindicatiu perquè coincidia amb la celebració del congrés extraordinari del partit.

Illa, que en clausurar el congrés extraordinari del partit va manifestar que Catalunya és un sol poble, ha remarcat que "al PSC no li fa falta manifestar-se amb ningú ni anar en contra de ningú per a dir que està a favor" del català a les escoles. Ha insistit en el seu respecte per la manifestació del dissabte.

Despolititzar la llengua a l'escola

Illa ha avançat que proposarà a la primera reunió de la nova executiva d'aquest dilluns que s'impulsi la celebració d'unes jornades amb participació d'agents socials i entitats per buscar un acord en matèria lingüística a Catalunya. Amb aquesta iniciativa, de caràcter "més tècnic que polític", el PSC és  posar "un punt de serenitat" en aquest àmbit de la immersió a l'escola catalana. Es tracta, segons ha explicat Illa de "despolititzar" la llengua a l'escola i buscar una fórmula per incrementar el seu ús social. "Si hi ha un nou pacte per la llengua, hi serem", ha assegurat

El líder dels socialistes catalans ha lamentat la polèmica que s'ha obert en relació amb l'ús del català a l'escola després que el Tribunal Suprem ratifiqués la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ordena impartir com a mínim el 25% de les matèries en castellà. Així ha subratllat que el seu partit està a favor que el català sigui llengua vehicular i centre de gravetat a l'escola, cosa que no creu que perilli si les hores lectives en castellà passen de tres a sis.

Pel que fa a les declaracions del president del PP, Pablo Casado, en què ha dit que els professors no deixen anar al lavabo als alumnes que parlen en castellà, Illa ha dit que són unes manifestacions "falses". Ha repetit que cal "un punt de serenor" i "despolititzar" aquesta qüestió.

 

Imatge principal, el primer secretari del PSC, Salvador Illa /  EP

Illa, que va defensar en el Congrés Extraordinari que Catalunya és un sol poble, ha remarcat que "al PSC no li fa falta manifestar-se amb ningú ni anar en contra de ningú per a dir que està a favor" del català a les escoles.

Ha insistit en el seu respecte per la manifestació del dissabte