Tot i que ja feia mesos que era el líder de facto del partit, no ha sigut fins aquest dissabte al vespre que Salvador Illa ha estat ratificat com a primer secretari del PSC a tots els efectes. Illa, que havia assumit els comandaments de la formació des que va ser proclamat candidat a les passades eleccions del 14-F, ha estat avalat i aplaudit per la militància socialista amb crits de "president" i "Illa, Illa, Illa, Catalunya socialista".

I és que, precisament, aquest és l'objectiu que tant el mateix Illa com el partit s'han marcat de cara als propers anys: arribar a la Generalitat per governar-la i ocupar la presidència, malgrat les dificultats que tindran per revertir la majoria independentista al Parlament, que s'ha mantingut vigent des dels inicis del procés. De fet, en aquesta mateixa línia va el lema escollit per al congrés: 'Governar Catalunya. Som-hi!'.

 

El primer en felicitar el nou líder dels socialistes ha estat el fins ara líder i qui serà el nou president del partit, el ministre Miquel Iceta, que ha reivindicat aquest matí també al congrés que "el PSC no és una moda, una anècdota ni un globus inflat mediàticament" i que per aquest mateix motiu ha superat la crisi a la qual el procés va abocar la formació.

miquel iceta salvador illa congreso psc - efe

El nou president del PSC, Miquel Iceta, abraça Salvador Illa al congrés extraordinari del partit / Foto: Efe

La mesa del congrés ha rebut també la proposta d'Illa per a l'executiva, de la qual en aquests darrers dies s'havien conegut alguns aspectes com el pas enrere de la fins ara presidenta, Núria Marín, que ara passarà a ser la vicepresidenta. Cal recordar que la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat està imputada en un cas de corrupció al seu consistori.

L'executiva d'Illa

Així doncs, la comissió executiva del PSC d'Illa tindrà cinc viceprimeres secretaries i diversos secretaris associats a aquestes àrees. L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ocuparà la viceprimera secretaria de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, i és qui en portarà el pes. El secretari serà José Luis Jimeno, que fins ara era secretari de coordinació territorial. Jaume Collboni serà el viceprimer secretari de Política Municipal; Acció Política, per Alícia Romero; Igualtat i Acció Social, per Marta Farrés; i Millora de l'Autogovern i Programes, Meritxell Batet. Joaquín Fernández serà el secretari de Política Municipal; Sònia Guerra, de Polítiques Feministes; Ferran Pedret, de Millora de l'Autogovern; i Núria Parlon, de Polítiques de Seguretat. La llista es votarà aquest diumenge al matí.

A més del paper d'Iceta i Marín, també s'havia conegut que Èlia Tortolero serà la portaveu i secretària de comunicació, que Francesc Trillas es mantindrà com a secretari d'Economia i Hisenda i que Raúl Blanco serà el secretari d'Indústria, Energia i Transició Digital.

 

Imatge principal: el primer secretari del PSC, Salvador Illa, rep l'aplaudiment de la militància / Foto: Efe