D'ençà que el rei emèrit Joan Carles I es va deslliurar de la investigació de la justícia suïssa quan el fiscal va concloure que no tenia prou proves per processar-lo, el Borbó ha obert la porta per tornar a l'Estat espanyol. La seva tornada després que l'any 2020 abandonés el país pressionat pels seus tripijocs ha incomodat a diversos sectors. Sense anar més lluny, la Zarzuela es mostrava reticent. 

Tot i la llarga llista d'escàndols que acumula, l'emèrit voldria tornar a l'Estat espanyol sota les seves condicions, però el seu fill, Felip VI, no ho tindria tan clar. Després d'una llarga i dura negociació l'emèrit podria haver aconseguit el vistiplau per tornar, tanmateix no sota les seves exigències, segons publica El Español. 

La tornada seria al febrer, lluny d'un dels compromisos més importants per a Felip VI: el discurs de Nadal. "No volen que ningú estigui esperant a veure si Felip VI diu alguna cosa sobre el retorn o no del seu pare. Cal centrar-se en allò que cal centrar-se i, amb la qual està caient ara mateix, no és moment de parlar del pare", ha assegurat una font propera a la casa reial.

Tampoc podria celebrar el seu 84è aniversari en territori espanyol com desitjava, ja que el seu aniversari coincideix amb la Pascua Militar i Felip VI no vol distraccions en el que seria el seu primer acte oficial de 2022.

Mala rebuda

Joan Carles I no està content amb l'acord que li ofereix el seu fill. L'antic monarca ha deixat clar als seus cercles propers que considera que no se'l tracta correctament. Per altra banda, la posició de palau és molt diferent: "A la Zarzuela creuen que la situació avui no és, en contra del que Joan Carles opina, millor del que era el dia que va agafar aquest avió rumb a Emirats Àrabs. El problema segueix aquí: com evitar que la seva figura alteri i taqui la percepció de la institució que ara encarna el seu fill".

Les alertes amb Nadal 

Mentre es tanquen aquestes negacions perquè torni l'emèrit, hi ha hagut una falsa alarma. Joan Carles ha donat negatiu en la PCR que s'ha fet després que s'hagi sabut que era contacte estret d'un positiu: Rafael Nadal. L'emèrit va estar amb el tenista contagiat compartint taula d'un restaurant a Abu Dhabi. Des de la Zarzuela havien informat prèviament que el monarca "es troba bé" però que es testejaria la positivitat de l'emèrit.

El tenista va anunciar aquest dilluns que havia donat positiu per covid en la PCR que s'havia fet tornant a Espanya després de participar en el trofeu d'Abu Dhabi, on es va veure divendres amb el borbó.

 

 

Imatge principal: El rei emèrit Joan Carles I durant un torneig de tenis a Abu Dhabi / Efe