La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat l'ordre de detenció per al president Carles Puigdemont i els quatre consellers que s'han quedat amb ell a Bèlgica: Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. La jutge ha cursat les euroordres pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència, i també ha dictat una ordre de cerca i captura nacional i internacional per a cadascun d'ells. 

Els advocats de Puigdemont i els quatre consellers van demanar aquest dijous poder declarar per videoconferència des de Bèlgica, però la fiscalia s'hi va negar i va demanar la detenció immediata en el cas que els membres del Govern no es presentessin a l'Audiència Nacional a declarar. No ha estat, però, fins a aquest divendres, que Lamela ha dictat l'ordre. 

Després que Puigdemont, Comín, Serret, Ponsatí i Puig no es presentessin a l'Audiència Nacional dijous, el ministeri públic va demanar la seva detenció perquè compareguin al més aviat possible. En la seva petició, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, afirmava que "consten reiterats intents d'entregar la citació al seu domicili, així com reiterades trucades telefòniques, a les quals s'ha fet cas omís". A més, afegia que Puigdemont "ha manifestat públicament la seva intenció de no comparèixer i ha sol·licitat, juntament amb Comín i Serret, efectuar la declaració per videoconferència, sense oferir cap dada sobre la seva localització actual".

Per tot això, va demanar a la magistrada Carmen Lamela que ordenés la seva recerca, captura i detenció tant a nivell espanyol com internacional, i que faci les gestions oportunes amb les autoritats belgues per emetre ordres europees de detenció contra els cinc membres destituïts del Govern que dijous no es van personar a Madrid.

La detenció no serà immediata

Tot i l'ordre de cerca i captura, la detenció de Puigdemont i els consellers no serà immediata perquè primer ha de ser tramitada per la justícia belga. La fiscalia federal belga ja ha rebut l'euroordre, però no l'analitzarà fins a aquest dissabte. Un cop analitzada pel ministeri públic, un jutge d'instrucció assumirà el cas i decidirà els següents passos a seguir. La fiscalia podria enviar la documentació al jutge d'instrucció aquest mateix cap de setmana. 

A partir d'ara, el procés que s'obre es pot allargar durant almenys un parell de mesos, segons la decisió que prengui el jutge del tribunal d'instrucció. El president i els consellers hauran de comparèixer, per tant, davant del jutge, ja sigui per iniciativa pròpia, acompanyats pel seu advocat, o arrestats. El jutge haurà de decidir si deixa Puigdemont i els consellers lliures o en presó provisional a Bèlgica mentre decideix sobre l'euroordre de detenció. 

Puigdemont ha assegurat, en una entrevista a la televisió belga, que no ha fugit de la justícia sinó que ha anat cap a l’“autèntica justícia”, en referència a la justícia belga amb la qual assegura que està “totalment disposat a col·laborar”.

Dels 14 membres del Govern, tots citats per al passat dijous a l'Audiència Nacional, només 9 van anar a declarar. Lamela va dictar per a tots ells presó sense fiança, menys per a l'exconseller Santi Vila, que ha quedat en llibertat després de pagar una fiança de 50.000 euros. El vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Meritxell Borràs ja han passat la primera nit a la presó.