El primer investigat citat a declarar al jutjat per les mobilitzacions durant l'aniversari de l'1-O a Girona ha decidit "no cooperar" i no entrar a declarar aquest dijous. Es tracta del denunciat pels Mossos d'Esquadra per desordres públics, ultratge a la bandera, danys i delicte lleu de lesions per suposadament formar part del grup de manifestants que van entrar a la seu de la Generalitat i van despenjar la bandera espanyola.

Posteriorment, el jutjat d'instrucció 4 de Girona ha ordenat la detenció de l'investigat. Segons informa el TSJC, el magistrat ha ordenat que l'arrestin i el condueixin al jutjat per prestar declaració.

L'investigat, Jordi Alemany, no ha entrat a declarar però sí que ha acudit a les portes dels jutjats de Girona, juntament amb altres investigats, on ha fet unes declaracions públiques. "Amb els companys de la campanya '21 raons' hem decidit que no em presentaria, opto per la no cooperació amb la justícia espanyola", ha dit.

 Alemany, que també és membre del secretariat nacional de l'ANC, ha criticat l'actuació dels Mossos i els ha acusat de contribuir en l'estratègia repressiva contra el moviment independentista. "Us exigim com a policia que estigueu al costat del vostre poble", ha dit. L'activista defensa la desobediència pacífica: "No podem cedir a la repressió com han fet els nostres líders, que estan de genolls, el govern autonomista està traint el poble i, si ens acusen de protestar, el que hem de dir és que ho tornarem a fer". 

bandera cremada girona - acn

ACN

A les portes dels jutjats s'hi ha concentrat una trentena de persones per donar suport a l'investigat. Els activistes també han col·locat a l'entrada de l'edifici una bandera espanyola mig cremada i una placa d'unes dependències de la subdelegació del govern espanyol. 

La setmana vinent estan citats a declarar la resta d'investigats, entre ells els 16 detinguts per la policia espanyola el 16 de gener pel tall de l'AVE. Entre ells hi ha l'alcalde de Verges (Baix Empordà), Ignasi Sabater, i el de Celrà (Gironès), Dani Cornellà, tots dos de la CUP

El Ministeri "menteix"

En una pregunta del senador d'EH Bildu Jon Iñárritu al Senat, el Ministeri va afirmar que els detinguts el dia 16 de gener "van ser citats per complimentar, amb assistència lletrada, la presa de les corresponents declaracions". "Se'ls va citar a tots ells a les 11.30 del mateix dia a la comissaria", afegeix.

Un dels advocats de la defensa, Benet Salellas ha afirmat que és "extremadament greu" que el Ministeri de l'Interior "menteixi". Salellas creu que el Ministeri està intentant crear "una falsa realitat" dient que "les detencions es van produir per incompareixença dels citats". Els advocats dels arrestats estan ultimant una denúncia contra la policia espanyola per detenció il·legal i lesions.

"Sabem que això no és així", ha assegurat l'advocat que subratlla que aquestes citacions "no existeixen". "És extremadament greu i terrible que per justificar detencions arbitràries i injustificades, la resposta del ministeri sigui a través de mentides i inventant-se citacions que no van existir", ha apuntat Salellas. 

A més, també critica que la resposta del govern espanyol negui que els advocats de la defensa van tenir problemes per accedir a la comissaria i per parlar català amb els agents que hi havia a l'entrada. "Hi ha testimonis, queixes i constància documental, és absolutament indiscutible el que va passar aquell dia, hi ha una voluntat de matar al missatger insistint amb un fals relat", ha conclòs.