Segons el govern espanyol, els independentistes detinguts el passat 16 de gener a Girona van ser "citats" per assistir a la comissaria del Cos Nacional de Policia (CNP). Un relat que dista molt de la realitat, ja que, segons ha pogut confirmar El Nacional de fonts de la defensa dels detinguts, en cap moment van rebre una citació prèvia. Malgrat tot, des de Moncloa asseguren en una resposta al senador d'EH Bildu Jon Iñarritu que "van ser citats" per a fer les seves declaracions.

Entre els detinguts pels talls de la via de l'AVE de Girona l'1 d'octubre del 2018, hi havia els alcaldes de la CUP de Celrà i Verges, així com el fotoperiodista d’El Nacional Carles Palacio, que aquell dia es trobava al lloc dels fets cobrint la protesta pacífica. Segons va confirmar el TSJC el mateix 16 de gener, els arrestos van tenir lloc per iniciativa de la policia espanyola, sense ordre judicial.

Ara, des del govern espanyol, s’assegura que “els detinguts el passat 16 de gener per desordres públics van ser citats per a complimentar, amb la seva assistència lletrada, la presa de les corresponents declaracions”. I detalla: “Se’ls va citar a tots ells a les 11:30 del mateix dia a la Comissaria”.

Malgrat aquest relat dels fets, fonts de la defensa dels detinguts asseguren que no hi havia citació prèvia per a cap d'ells, sinó que se'ls va detenir aquell mateix dia per dur-los a la comissaria de la policia espanyola. "És fals, els van detenir", asseguren aquestes fonts.

 

També nega el veto a Salellas

Per altra banda, l’advocat Benet Salellas va denunciar que la policia espanyola no el deixava entrar a la comissaria mentre parlés català. Però el govern espanyol es renta les mans i nega que res d’això tingués lloc. “En cap moment va impedir-se l’entrada a cap lletrat en dependències policials, i molt menys per l’ús de l’idioma català”, assegura l’executiu de Pedro Sánchez en resposta a Jon Iñarritu.

Salellas va desplaçar-se fins a la comissaria de la policia espanyola del carrer Santa Pau de Girona, on havien traslladat els alcaldes per la CUP de Verges i Celrà. En declaracions a diversos mitjans, l'advocat va explicar que quan es disposava a entrar a l'edifici un agent li va dir que si parlava en català no l'entenia i per tant no el deixava entrar.

Un extrem que és negat taxativament per Moncloa, que en la seva resposta assegura que “en cap moment el senyor Salellas va comunicar cap incident al referit instructor, respecte que no se li hagués permès l’ús del català en les dependències, ni a cap altre incident amb cap altre funcionari”. I afegeix: “Tampoc no va presentar cap tipus de queixa”.