Les setze persones arrestades el 16 de gener passat pel tall de les vies de l'AVE a Girona en l'aniversari de l'1-O denunciaran el Cos Nacional de la Policia per detenció il·legal i lesions. Entre els detinguts hi havia els alcaldes de Celrà i Verges, tots dos de la CUP.

La decisió s'ha anunciat aquest dijous a la capital gironina en el marc d'una campanya en suport als vint-i-un investigats per aquests fets, denominada "21 raons".

La lletrada Montserrat Vinyets ha mantingut que les detencions van ser "il·legals" i que "no hi havia un cas de delicte flagrant ni hi havia cap motiu que fes pensar que aquestes persones no haguessin comparegut al jutjat si haguessin estat citades". L'advocada ha explicat que l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, segueix de baixa per les lesions que li van causar els agents en un canell quan el van emmanillar a la sortida de casa seva de matinada.
alcalde verges ignasi sabater alcalde celrà dani cornellà acn

Els alcaldes Ignasi Sabater (Verges) i Dani Cornellà (Celrà)

En total, hi ha 21 investigats, vint per l'acció que es va dur a terme el matí de l'1-O passat a l'AVE, un d'ells menor, i un altre per una actuació desenvolupada davant la Delegació de la Generalitat, per la qual els Mossos l'acusen d'ultratge a la bandera, danys, desordres públics i lesions. 

De tots els que tenen a veure amb els successos a l'estació del tren d'alta velocitat, dinou estan acusats per la Policia Nacional, mentre que l'altre ho està pels Mossos d'Esquadra. Entre els detinguts es trobava el fotoperiodista d'El Nacional, Carles Palacio.

La denúncia també recollirà que els advocats asseguren que van tenir problemes per entrar amb els seus clients a la comissaria policial de Girona per parlar català.

El jutjat d'instrucció 4 de Girona, que porta el cas contra els 21 investigats, ha citat a un d'ells el 7 de març i la resta el 15 de març, pel que s'han convocat concentracions els dos dies.