El membre de la junta d'Òmnium Cultural Xavier Antich ha demanat aquest dilluns valentia a la UE per aturar "la persecució demofòbica dels poders de l'Estat" contra el president Carles Puigdemont i la resta d'afectats per les conseqüències del procés independentista.

Antich ha mostrat confiança que el tribunal italià deixarà en llibertat Puigdemont "com han fet els altres tribunals europeus, ja que és un eurodiputat, un electe democràtic i un president de la Generalitat que no està perseguit per haver comès cap delicte, i sí per posar les urnes".

Així, ha demanat al govern espanyol que deixi "de fer el ridícul", i ha acusat Vox de voler-se aprofitar d'aquest procediment judicial com durant el judici de l'1-O al Tribunal Suprem.

 

"Puigdemont no està sent perseguit per robar ni per cometre cap crim o delicte, està sent perseguit per posar les urnes", ha recordat Antich des de Sàsser. Xavier Antich s'ha dirigit a les autoritats europees i els ha demanat "determinació i valentia per aturar la persecució contra Puigdemont, la resta d'exiliats i tots els represaliats pel procés. La Unió Europea no es pot quedar de braços plegats, demanem a la justícia europea que estigui a l'alçada i es posi al costat dels drets fonamentals".

Les declaracions d'Antich són molt semblants a les que han fet un grup de membres del Consell d'Europa que han impulsat una declaració demanant que es retirin les euroordres contra els líders independentistes i exigint "una solució que satisfaci les aspiracions polítiques de Catalunya", segons ha informat la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina. Els signants de la declaració afirmen estar "profundament preocupats per la repressió que s’està produint des del 2017 contra els independentistes" i per la recent detenció de Puigdemont a l'Alguer a causa de l'euroordre dictada per Espanya.

La darrera petició de Llarena

El representant d'Òmnium Cultural ha fet aquestes declaracions poc abans que el magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa del procés sobiranista, Pablo Llarena, comuniqués al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, a Sardenya, que segueixen vigents les ordres de detenció i entrega contra els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín. Quan Llarena ha conegut per la premsa que Comín i Ponsatí eren a Sardenya acompanyant el president Carles Puigdemont per declarar davant del tribunal, Llarena ha recordat que la situació dels tres polítics és la mateixa. 

 

Foto principal: El representant d'Òmnium Cultural Xavier Antich