El president Carles Puigdemont ha arribat poc abans de les 11 hores a la Cort d’Apel·lació de Sàsser per tal que la justícia italiana decideixi si ha de ser lliurat o no a Espanya en aplicació de l’euroordre dictada contra ell pel jutge instructor Pablo Llarena.

A la porta del tribunal l'esperaven les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i de Justícia, Lourdes Ciuró; nombrosos grups i partits independentistes sards, així com el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el president del grup parlamentari, Albert Batet; la portaveu adjunta del grup d'ERC, Meritxell Serret, que s'ha retrobat avui amb els eurodiputats, des que va tornar de l'exili, i l'exconseller Chakir El Homrani; la diputada de la CUP, Dolors Sabater; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i representants del secretariat d'Òmnium, entre d'altres.

concentracion sards puigdemont sasser Marta Lasalas

Concentració de suport al president / M.L.

Vox havia anunciat també la seva presència aquest matí a Sàsser, i les mesures de seguretat fora del tribunal per evitar incidents són visibles. La secretària jurídica del partit ultra, Marta Castro, i l'advocat italià que han designat per representar-los, Antero Ovoli, han entrat a l'edifici uns minuts abans que Puigdemont.

El president rebutjarà l’extradició i prestarà declaració, acompanyat del seu advocat, Gonzalo Boye, i l’advocat italià Agostinangelo Marras. Després de denunciar repetidament que és objecte d’una persecució política, Puigdemont compareix al tribunal just l’endemà que el líder del PP, Pablo Casado, tanqués la convenció nacional del PP comprometent-se a portar-lo davant del Suprem encara que “l’hagi d’anar a buscar fins al darrer racó d’Europa”. El compromís de Casado va ser expressat a la plaça de braus de València plena de militants populars que van acollir les seves paraules amb crits de Puigdemont a prisión.

 

A més, Vox va demanar personar-se a la vista a Sàsser per  l’euroordre i ha designat com a representant un advocat de Roma amb despatx a Madrid, Antero Ovoli. La vicesecretària jurídica del partit ultra, Marta Castro, també serà a les portes del jutjat de Sàsser per deixar clar el parer de Vox.

Tot plegat pot complicar encara més la situació per al jutge Llarena, que ja de partida era delicada, com va poder constatar el 24 de setembre quan la presidenta del tribunal, Plinia Azzena, va deixar Puigdemont en llibertat sense càrrecs.

Per la seva banda, el TGUE no ha amagat que va acceptar mantenir suspesa la immunitat de Puigdemont perquè Espanya li havia assegurat, a través de l’advocat de l’Estat, que les euroordres estaven congelades. La qual cosa es contradiu amb la tesi del Suprem que les ordres de detenció sempre han estat vigents des que el 2019 les va dictar el jutge instructor.

Llarena demana extradició o paralitzar el procés

Per tot plegat, Llarena ha insistit en l’escrit que les euroordres que va emetre el 2019, després que es va conèixer la sentència condemnatòria contra els líders del procés, no han estat suspeses en cap moment, atès que només les pot suspendre ell i no ho ha fet. Per aquesta raó, demana a la Cort d’Apel·lació que Puigdemont sigui lliurat a Espanya.

Això no obstant, afegeix també que en cas que la justícia italiana conclogui que les qüestions prejudicials que Espanya va presentar en relació a la decisió de Bèlgica de no lliurar el conseller Lluís Puig deixen l'euroordre en suspens, “paralitzi el procediment d’execució” fins que el TJUE doni resposta a les qüestions i es desbloquegi de nou el procediment.

 

Foto principal: El president Carles Puigdemont arriba a la Cort d’Apel·lació de Sàsser / M.L.