La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha escrit una carta al president de l'Eurocambra, l’italià David Sassoli, on li ha demanat que actuï en el cas Puigdemont “pel propi prestigi" de la institució i de la democràcia europea.

A la missiva, Alsina ha demanat a Sassoli, que és italià, que faci "totes les gestions necessàries" perquè Puigdemont "pugui ser alliberat immediatament per part de les autoritats italianes i pugui recuperar els seus drets polítics com a eurodiputat". "Pel propi prestigi del Parlament Europeu i de la democràcia europea és necessari que aquesta situació es pugui resoldre ràpidament de mandra satisfactòria", ha afirmat la consellera en la missiva.

La consellera ha agraït el suport de les autoritats locals de l'Alguer, que l'han rebuda i amb qui ha parlat per intentar veure "com es pot ajudar" a aconseguir la llibertat de Puigdemont "amb la màxima celeritat".

Carta Alsina

Detenció “irregular”

A més, Alsina ha defensat des de l'Alguer que la detenció del president del Consell per la República, Carles Puigdemont, és "irregular". En declaracions als mitjans a les portes del jutjat on s'ha de celebrar la vista per l'euroordre, Alsina ha instat les autoritats europees a "no mirar cap a un altre costat" i ha dit que no té "cap dubte" que "la justícia italiana estarà al costat de l'europea, com ho van estar l'alemanya o la belga". "Volem que aquest malentès es resolgui com més aviat millor", ha afirmat.

Així mateix, Alsina ha dit que la detenció de Puigdemont ha estat "inesperada" i que s'ha volgut posar en contacte amb autoritats europees, italianes i de l'Alguer i Sardenya per transmetre la situació i intentar buscar-hi solucions. De fet, aquesta tarda té previstes diverses reunions en aquesta línia. La consellera ha dit que ha intentat contactar amb l'ambaixador espanyol a Itàlia però que no li ha respost.

Moments abans que es conegués la posada en llibertat de Puigdemont, Alsina ha afirmat que "el govern català està al costat del president Puigdemont" i que esperen que el seu alliberament "es produeixi amb la major celeritat possible", perquè el que ha ocorregut "ha estat una cosa inesperada".

Alsina tenia previst participar aquest divendres amb Puigdemont, que s'havia desplaçat des de Brussel·les a l'Alguer, en una trobada internacional organitzada per l'associació Adifolk, però en arribar aquest dijous a l'aeroport d'aquesta localitat l'expresident català va ser detingut.

 

Imatge principal: La consellera Alsina, reunida amb les autoritats de l'alguer / ACN