Òmnium Cultural s'ha plantat aquest dimarts al vespre davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona per protestar contra la decisió del Tribunal Constitucional de rebutjar suspendre les condemnes del seu president, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics, mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Suprem.

En declaracions als mitjans de comunicació, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha lamentat que el govern espanyol hagi "preferit novament posar-se al costat de l’extrema dreta i la policia patriòtica de Pérez de los Cobos en lloc de fer cas a l’ONU o Amnistia Internacional". "Ha triat la repressió i la presó en lloc dels drets fonamentals", ha afegit sobre aquest tema.

"El guió estava escrit”, ha admès Mauri sobre el judici al procés i ha anunciat que "davant d'aquest comportament inadmissible de l’Estat, no permetrem que se segueixi avalant la repressió i trepitjant drets fonamentals". Mauri també ha acusat "els poders de l'Estat" d'actuar "de manera arbitrària" i ha assegurat que no existeix la separació de poders.

El vicepresident de l'entitat ha comentat que la decisió del Constitucional "ha tornat a evidenciar" la fractura que hi ha entre els poders de l’Estat i els drets humans, en referència a les peticions de llibertat ignorades  d'organitzacions com Amnistia Internacional i el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU. "Amb aquestes decisions, el TC intenta guanyar temps perquè Europa no desacrediti públicament la justícia espanyola", ha afegit.

A més de Barcelona, l'acció ha tingut lloc simultàniament a altres capitals dels país com Girona, Lleida, Tarragona, i també Vilafranca del Penedès, la Seu d’Urgell i Manresa. Així doncs, centenars de ciutadans han fet una asseguda amb cadires davant de diferents organismes d’aquestes localitats per denunciar que la repressió de l’Estat continua.