El president del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU, José Antonio Guevara, ha insistit en l'alliberament de set dels presos polítics i ha demanat "no desviar l'atenció" d'aquesta petició, que creu que és "el més important". Guevara ha respost així en una entrevista al FAQs a les "desqualificacions" que el llavors ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, va fer contra Guevara i altres membres del grup de treball després que presentessin l'informe on demanaven l'alliberament dels presos i ha dit que estan "acostumats" a reaccions d'aquest tipus per part dels governs implicats en informes de l'òrgan.

Després de la publicació de l'informe, el govern espanyol va posar en dubte la imparcialitat del grup de treball, va demanar la recusació de Guevara i un altre membre i va suggerir que s'havia filtrat per interferir en procés judicial. "Són acusacions completament infundades, però allò important no és el que fa el govern per desviar l'atenció, sinó que hi ha set persones privades arbitràriament de llibertat que haurien de ser a casa seva i al carrer", ha remarcat.

Guevara ha explicat que no els "sorprèn" l'actuació del govern espanyol però ha advertit que és una distracció "contra els missatgers per no posar l'atenció sobre el missatge". Així, encara que ha reconegut que aquesta situació es dóna en moltes regions, ha destacat que molts dels països afectats per procediments del grup de treball acaben tenint en compte les seves opinions, amb Veneçuela com a exemple, on diu que es va alliberar una cinquantena de persones com a "gest de bona voluntat" davant el grup de treball.

Recomanacions al govern espanyol

Guevara ha explicat a l'entrevista al FAQs que a l'informe anual que presenta el grup de treball davant el Consell dels Drets Humans de l'ONU s'hi inclou quines són les mesures que el govern ha pres per complir l'opinió del grup. En aquest sentit, ha recomanat a l'executiu espanyol que compleixi amb l'opinió i que n'informi el grup de treball perquè si no, com ha avisat, només s'inclourà l'opinió dels presos afectats. "És pel millor dels interessos d'Espanya que han de reportar les mesures que han aportat", ha advertit, per afegir després que l'informe es presentarà el setembre del 2020.

Guevara també ha recordat que el seu procediment només s'aplica als casos de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Quim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa i no de Jordi Turull i Carme Forcadell, que no van adreçar-se al grup de treball.