La detenció de nou independentistes per presumptament preparar accions violentes, als quals se’ls hauria trobat material i substàncies “susceptibles de ser utilitzades en la fabricació d’artefactes” segons el comunicat de la Guàrdia Civil, ha portat a la memòria l’Operació Dixan, un operatiu contra presumptes gihadistes que va tenir lloc a Banyoles l’any 2003 que oficialment es va anomenar Operació Estany però que, extraoficialment, va ser batejat amb el nom del detergent pel fet que els suposats explosius localitzats en els escorcolls als domicilis dels detinguts, batejats irònicament com a Escamot Dixan, finalment no eren més que productes de neteja.

Operació Dixan: Cronologia

Els fets van tenir lloc al gener del 2003, quan van ser detinguts els algerians Mohamed Amine, Mohamed Tahraoui, i els germans Ali i Souhil Kouka, precisament en el moment de l’escalada de tensió que portaria als Estats Units a envair l’Irak en la Segona Guerra del Golf, que va començar al març d’aquell mateix any, i amb un executiu espanyol, liderat per José María Aznar, totalment alineat amb les tesis dels EUA sobre els perills del gihadisme a nivell mundial.

Alliberats sense càrrecs

En tot cas, els quatre detinguts van ser acusats de pertinença a una cèl·lula terrorista i de tinença d’armes i explosius, però poc després es va conèixer que els suposats explosius eren simplement productes de neteja, cosa que va provocar una mobilització en defensa dels detinguts en el context d’una àmplia sensibilitat social en contra de la imminent guerra al Pròxim Orient. Finalment, la justícia espanyola va reconèixer l’error i tots quatre van ser alliberats sense càrrecs.

Amb tot, amb posterioritat als atemptats de l’11 de març de 2004 en diversos trens de Rodalies de Madrid, amb gairebé dos-cents morts, tots quatre van tornar a ser detinguts, jutjats i condemnats per pertinença a organització terrorista però se’ls va absoldre de l’acusació de tinença d’explosius. Finalment van ser expulsats de l’Estat espanyol.

L’ombra de l’Operació Dixan plana ara sobre les detencions de membres dels Comitès de Defensa de la República i porta a la memòria que hi ha hagut investigacions policials per presumpte tinença d’explosius o de precursors d’explosius, és a dir, substàncies susceptibles de ser utilitzades en la fabricació de bombes, que finalment han quedat en res.