Entre xiulets dels assistents a l'ofrena davant el monument a Rafael Casanova, el primer acte d'aquesta Diada 2022, Marta Vilalta ha defensat l'estratègia d'ERC per aconseguir la independència i ha fet una crida a l'independentisme a "no confondre's d'adversari", identificant-lo en l'estat espanyol, enmig de les crítiques al partit per l'absència dels seus càrrecs principals, com el president Pere Aragonès, el líder d'ERC Oriol Junqueras, o la mateixa Vilalta com a portaveu, a la manifestació de l'11 de Setembre. "No ens hem de confondre d'adversari, el tenim a davant, és l'Estat espanyol, amb qui discutim les idees. La resta de companys i companyes amb qui  compartim un objectiu sempre són companys de viatge. Fora retrets i fora tot allò que ens debilita", ha reclamat Vilalta, després que el moment de l'ofrena per part d'ERC hagi estat interromput per xiulets i crits, mentre els militants els intentaven dissimular cantant Els Segadors. 

Tot i que ni la cúpula ni els consellers d'ERC aniran a la manifestació més representativa del 11-S, organitzada per l'ANC, Vilalta ha assegurat que la Diada és "un dia de mobilització, de sortir als carrers, de fer-nos sentir, que quedi ben clara quines són les nostres exigències", però demanant seguir sumant, sempre des de la transversalitat: "Esperem poder seguir fent passes endavant en la consolidació de la república catalana". 

Convençuts que es tornarà a votar la independència 

En la mateixa línia que el president Pere Aragonès durant el seu missatge institucional en motiu de la Diada Nacional, la portaveu d'ERC s'ha mostrat "convençuda" que l'independentisme podrà tornar a votar i aconseguir el país que aquest poble es mereix", recordant els èxits dels passats com el 14 d'abril o el més recent 1 d'octubre. "El més important és saber-nos transversals, diversos i plurals. No podem defallir ni renunciar a cap espai on poder defensar aquests consensos", ha conclòs Vilalta, després que ahir fos protagonista d'una gran xiulada al Fossar de les Moreres. 

Davant dels xiulets dels assistents a aquest acte als representants d'ERC, Vilalta va decidir contestar-los: "Podeu cridar! Crideu més, si us sembla bé! Crideu més, vinga, que no us sentim! Mentre crideu, la gent d’ERC treballarà per arribar a la independència”, va respondre la portaveu republicana.