La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha fet una crida a la mobilització aquest diumenge per la Diada 2022 perquè sosté que "només guanyarem la llibertat si som capaços de defensar-la". En la seva declaració posterior a l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, que ha fet juntament amb els dirigents de Junts, Borràs ha assenyalat que l'11 de setembre "commemora la pèrdua de llibertats de Catalunya l'any 1714, però sobretot és un dia d'esperança per poder recuperar-les". L'esperança és, segons la presidenta suspesa del Parlament, "convertir Catalunya en una nació lliure d'Europa, amb tots els seus drets i deures, però amb la llibertat completa i plena".

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

🔴 Diada 2022, DIRECTE | Catalunya fa les ofrenes a Rafael Casanova

En paral·lel, Laura Borràs ha demanat als ciutadans a "mantenir una resistència activa davant la repressió". "És important que ens mantinguem actius i mobilitzats i que tothom sigui al carrer". Preguntada per la tensió viscuda aquesta nit al Fossar de les Moreres, la presidenta de Junts ha traslladat un missatge de "rebuig a tot i cadascun dels incidents" —un dels quals va ser l'agressió a una fotoperiodista— i s'ha mostrat convençuda que aquesta tarda serà una jornada "reivindicativa i pacífica" a la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Demòcrates demana que Aragonès rectifiqui i vagi a la manifestació de l'ANC

Des de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, portaveu de la formació, ha reclamat al president Pere Aragonès que "rectifiqui" i assisteixi a la manifestació que organitza l'Assemblea Nacional Catalana aquest diumenge. "Cal que el president posi per davant el sentit de la institució que el seu partit", ha afegit Castellà. Paral·lelament, el portaveu de Demòcrates també ha instat a "tots els independentistes" a anar a la concentració de l'ANC i ha assenyalat que aquesta Diada "ha de ser un punt d'inflexió per obrir un nou període polític després del fracàs de la taula de diàleg".

L'ofrena floral a Rafael Casanova d'aquest diumenge ha estat marcada per les escridassades i xiulets a diversos polítics, especialment a la delegació d'ERC, els comuns o el PSC. Hi ha hagut crits de "fora" que també s'han estès a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; a la Mesa del Parlament o a la Diputació de Barcelona. Aquestes protestes se sumen a les produïdes al Fossar de les Moreres, on les xiulades van ser força genèriques contra els partits polítics, tot i que la intensitat va pujar quan Esquerra Republicana va pujar a l'escenari. En aquest context, Marta Vilalta, secretària general adjunta del partit, va respondre: "Podeu cridar! Crideu més, si us sembla! Crideu més, vinga, que no us sentim! Mentre crideu, la gent d'ERC treballarà per arribar a la independència".