L'última oferta que el Govern ha presentat a la CUP sobre els pressupostos no ha convençut els anticapitalistes, que encara la veuen molt lluny del que es va pactar per l'acord d'investidura i asseguren que no ha fet canviar la seva posició. Aquesta proposta inclou un increment de 3.000 habitatges públics, la reducció de les ràtios a les escoles i un replantejament de les actuacions de la Brimo als desnonaments.  Xavier Pellicer, diputat de la CUP, creu que són "avenços interessants" pel que fa a educació, però tem que la internalització del servei del 112, que també forma part de l'oferta, sigui merament "parcial". Així ho ha manifestat en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Pel que fa al paper de la Brimo als desnonaments, Pallicer considera que no n'hi ha prou en dir que l'actuació d'aquesta unitat dels Mossos d'Esquadra serà l'últim recurs, sinó que senzillament, no s'ha de contemplar. En aquest sentit, ha recordat que la CUP ha demanat que la divisió deixi d'actuar en desnonaments, tot lamentant que això no hagi passat. Sobre el nou protocol dels Mossos en els casos que hagin d'actuar sota mandat judicial, el diputat reclama a l'executiu que "plantegi un verdader pols a la judicatura" perquè el TSJC no té interès en aturar desnonaments.

"Cap novetat" 

D'aquesta manera, segons ha advertit Pellicer, la proposta que el Govern va enviar a la CUP dilluns,"no suposa cap novetat" respecte a la seva posició. Aquest cap de setmana, la formació preguntarà a les seves bases si presenta una esmena a la totalitat, i no possibilita la tramitació dels pressupostos, o si s'absté. 

Els pressupostos aprovats dimarts pel Govern ja contemplen una reducció de les ràtios a P3 per passar de 25 alumnes a 20 per classe, però l’últim document de l'executiu, entregat el dia abans, es compromet a una reducció progressiva de ràtios als cicles d'infantil i primària. D'aquesta manera es començaria el curs 2022-2023 amb 1.545 nous professionals i amb la baixada de les alumnes per aula ja aplicada a P3.  En aquest àmbit, Pellicer detecta "avenços interessants" i "moviments" encara que lluny dels acords d'investidura.

Precarietat la 112 


El diputat de la CUP ha criticat la "lletra petita" de la proposta del Govern per internalitzar el 112 perquè parla de "la part d'interès sanitari". Això fa pensar al diputat anticapitalista que es plantegi una "internalització parcial" que deixi de banda els que estan en situació "de més precarietat" com els teleoperadors i gestors.

Un element que "no ajuda" és, segons ha dit Pellicer, que a la proposta de dilluns no hi consti ni un euro per a BCN World i, en canvi, als pressupostos aprovats dimarts s'hi destinin 120 milions.

Únics socis 

Després d'aquesta proposta, Pellicer assegura que no hi ha novetats en la posició de la CUP i que traslladaran a partir de divendres l'estat de les negociacions a la militància perquè aquesta decideixi si han de presentar una esmena a la totalitat. Entre avui i demà, segons ha comentat, hi ha prevista alguna altra reunió amb el Govern.

Per la seva part, el Govern ha manifestat en tot moment que la CUP són els seus "únics socis possibles" i amb els únics que fins ara s'han assegut a negociar. Ahir, el conseller d'Economia, Jaume Giró, va manifestar que les comptes que ha elaborat "són uns pressupostos perquè la CUP, com a mínim, s'abstingui". En aquest sentit, també va assegurar que respecta totalment al mètode assembleari dels anticapitalistes per decidir la seva posició respecte a l'aprovació dels comptes, tot agraint a la formació la seva "bona predisposició per avançar" en la recerca del millor pel país. 

A la imatge principal Xavier Pellicer, diputat de la CUP / ACN