Noves informacions sobre les assemblees obertes parlamentàries que aquest cap de setmana celebrarà la CUP amb les bases per decidir quina posició prenen respecte a la tramitació dels pressupostos de la Generalitat, presentats ahir pel conseller d'Economia, Jaume Giró. Si bé al vespre aquest diari avançava que les preguntes que es plantejaran a la militància anticapitalista seran dues, esmena a la totalitat o abstenció en aquesta votació, ara arriben nous detalls. Es faran un total de 13 assemblees presencials territorials, una assemblea d'exteriors telemàtica i una altra assemblea de reforç telemàtica per qui no pugui assistir presencialment.

Així ho detalla una circular que l'organització ha fet arribar a la militància aquest matí, on indica que en les assemblees podran participar militants i simpatitzants de la CUP, militants de la resta d'organitzacions que formen part de la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP), i les persones que sense ser militants de cap d'aquestes organitzacions vulguin participar, sent avalades per assemblees locals o territorials.

Un cop reunides s'abordaran dues qüestions, segons l'ordre del dia. La primera, el pla de treball de la CUP que porta treballant fa uns mesos, i on es debatrà el text final i la presentació d'esmenes. Aquest tràmit està previst que s'allargui 15 minuts. Passat això arribarà el debat cabdal, la posició dels anticapitalistes amb els pressupostos de la Generalitat i que s'espera que s'allargui una hora.

Després d'aquestes assemblees arriba la votació, que està prevista el dilluns durant tot el dia. Ara, per tenir dret a vot, cal haver participat prèviament en les assemblees. És per això que, més enllà de les 13 assemblees presencials i la d'exteriors, l'organització ha programat una assemblea de reforç telemàtica el diumenge al matí per poder garantir la participació de tothom.

Després d'aquests múltiples debats la militància votarà en dues fases. La primera qüestió serà decidir si es presenta una esmena a la totalitat per tal de no possibilitar la tramitació dels pressupostos o bé si es fa una abstenció en aquesta votació i així es facilita la tramitació. 

Un cop passada aquesta pantalla arribarà la segona part. Si guanya l'opció de presentar una esmena a la totalitat, es farà una votació per decidir si se segueix negociant o bé es donen per tancades les converses. En canvi, si surt l'opció de l'abstenció, es plantejaran dues noves qüestions: si l'acord és insuficient per a l'aprovació definitiva o si bé l'actual acord és suficient per a aquesta aprovació. 

Negociar fins a l'últim moment

Si bé aquest matí el conseller Jaume Giró ha pressionat la CUP perquè, com a mínim, facin una abstenció, la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant ha explicat que volen aprovar els comptes perquè serà el millor pel país, però que ara toca analitzar-los a fons i seguir negociant amb l'executiu per portar el projecte a les bases i que llavors siguin aquestes les que decideixin.

En la imatge destacada, diputats de la CUP amb Pere Aragonès / ACN