El Govern està estudiant internalitzar els serveis telefònics del 112 i el 061. Així ho han confirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el de Salut, Josep Maria Argimon, a la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament. En una resposta al diputat d'ERC Carles Castillo, Elena ha anunciat que estudiaran la internalització del 112 en una comissió on, segons ha dit, hi tenen la porta oberta per participar el comitè d'empresa i els representants dels treballadors.

Per altra banda, el conseller d'Interior ha anunciat també un increment salarial del 9% per als treballadors d'aquest servei, així com la penalització en cas d'impagament de salaris i suport psicològic als mateixos assalariats.

Conseller d'interior Joan Ignasi Elena ple del parlament, sesión de control - Sergi Alcàzar

El conseller Elena, a la sessió de control al Govern / Foto: Sergi Alcàzar

​El conseller ha recordat que la Generalitat ha promogut aquesta nova licitació després de la fallida de l'empresa que gestionava el servei, que era Grupo Norte, i que va deixar de pagar salaris entre abril i maig, quan el Govern va encarregar el servei a una nova concessionària per garantir la seva prestació. Es tracta de Ferrovial, que mesos abans ja havia aconseguit també la concessió del 061.

El 061

Precisament sobre el 061, el conseller Argimon ha confirmat que el seu Departament també està estudiant la internalització d'aquest servei. Responent a una pregunta de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, Argimon ha afirmat que la internalització és una de les mesures que l'Executiu contempla per resoldre el conflicte que ha provocat una vaga indefinida per part dels treballadors.

conseller de salut, josep maria argimon,ple del Parlament, sesión de control - Sergi Alcàzar

El conseller Argimon, a la sessió de control d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar

El conseller també ha expressat la disposició de la seva Conselleria per mediar entre l'empresa i els treballadors i ha afegit que estan "absolutament oberts". També ha alertat que "a vegades, quan pensem en el 061, pensem en la teleoperació, però és molt més".

Durant la seva intervenció, Reguant ha criticat que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) -de qui depèn el 061- està "altament externalitzat" i, igual que el conseller, ha alertat que el servei d'atenció telefònica no pot separar-se de la gestió.

Reguant també ha retret a Argimon que els treballadors, "que estan aquí fora", van demanar una reunió amb ell el passat mes de juliol i que la seva petició encara no ha estat atesa.

De fet, aquesta mateixa tarda es debatrà a la Cambra una proposició de llei de la CUP per tal que el Govern internalitzi el transport sanitari.

 

Imatge principal: treballadors del 061 als seus llocs de treball / Foto: ACN