Les negociacions dels pressupostos continuen encallades, tot i que la intenció del Govern era aprovar el projecte a la reunió d'aquest dimarts. El PSC ha reiterat als representant de l'executiu durant la reunió que han mantingut aquesta tarda les seves condicions per fer costat al projecte. Des del primer moment els socialistes han deixat clar que macroprojectes com el Hard Rock són irrenunciables per fer costat als comptes, mentre que l'executiu insisteix que es tracta de qüestions extrapressupostàries que no correspon acordar en aquesta negociació.

En acabar la trobada que han mantingut aquest dilluns des del Govern s'han limitat a assegurar que "les negociacions continuen avançant en el bon camí", mentre que el PSC ha evitat entrar en valoracions. "Hem reiterat la nostra proposta, que inclou condicions de mínims que ens semblen fonamentals per generar prosperitat i protegir els catalans i les catalanes", s'han limitat a assegurar els socialistes.

Amb les dues parts encastellades en els seus posicionaments, el que sembla clar és que, tret d'una sorpresa de darrer minut, els pressupostos no s'aprovaran a la reunió de demà del Consell Executiu, com s'havia apuntat des de l'executiu.

Posicions encallades

El passat 20 de desembre, els socialistes van fer públic el document amb les seves propostes, entre les quals les exigències relatives al Hard Rock, ampliació de l'aeroport i el Quart Cinturó. Van assegurar que el document era resultat de les converses que durant setmanes havien mantingut amb el govern de Pere Aragonès i que sintetitzava les propostes que havia de recollir el projecte, si ERC volia el seu suport.

Això no obstant, el Govern va respondre assegurant que l'acord ja estava tancat, i que les exigències dels socialistes eren propostes addicionals afegides en el darrer moment, la qual cosa no va fer més que encendre els ànims amb el PSC, que va negar en declaracions a ElNacional.cat, que hi hagués cap acord i va advertir que s'estava deteriorant la confiança.

Des d'aleshores, la resposta del Govern ha estat insistir que els macroprojectes que assenyala el PSC no formen part de la negociació. Fins i tot, la portaveu de l'executiu va advertir que es plantejaven portar el projecte al Parlament, tot i no tenir garantit el suport suficient per aprovar-lo al ple, la qual cosa va matisar posteriorment el president, Pere Aragonès. Aquest dilluns, però, el PSC ha insistit en les "condicions de mínims" que l'executiu haurà d'assumir si vol el vot dels socialistes.

De moment, ERC només compta per tirar endavant els comptes amb els seus 33 diputats i els 8 dels comuns. Pel que fa Junts, demà a la tarda reprendran les converses amb una nova trobada després que que no es reunien des del 22 de desembre.

Davant la impossibilitat de tancar un projecte per aquest any, el Govern va haver d'aprovar a la darrera reunió de l'any passat el decret de pròrroga dels pressupostos del 2022.