El PSC es planta, després de 14 hores de reunions amb el Govern sobre els pressupostos del 2023. El partit de Salvador Illa ha fet arribar aquest dimecres la seva proposta al president, Pere Aragonès, amb els "elements clau" que caldrà incloure en el projecte per a l'aprovació dels pressupostos. "Són propostes de sentit comú i no puc imaginar-me que el Govern de la Generalitat no les accepti si és cert que vol pressupost per a l'any vinent", ha advertit la portaveu socialista, Alícia Romero, que ha insistit repetidament que la responsabilitat de tirar endavant el projecte és de l'executiu d'Aragonès. Tot i que el PSC no ha volgut parlar d'ultimàtums, la contundència del posicionament situa en una posició complicada el govern Aragonès, que fins ara ha evitat incloure en la negociació propostes que els socialistes assenyalen avui com a irrenunciables.

"Continuarem treballant, però aquest és el marc. Una negociació en què dues parts tenen el mateix pes [33 diputats], als pressupostos s'ha d'assumir. Nosaltres no ens adherirem amb quatre retocs al projecte, nosaltres volem negociar el pressupost. El Govern ho sap, i també que són els nostres elements clau per poder tirar endavant el pressupost", ha assegurat Romero en ser interrogada sobre si aquesta proposta es planteja en clau d'ultimàtum. Per la seva banda, el Govern ha optat per ignorar el desafiament del PSC i s'ha limitat a assegurar que les converses continuen amb discreció i que la insistència pública dels socialistes no representa "cap canvi rellevant".

 

La portaveu socialista ha assegurat que el seu grup està disposat a "rescatar Catalunya en un moment molt complicat, però no a rescatar el president Aragonès", i ha mostrat la confiança que el president s'avindrà a acceptar la proposta que avui mateix li han fet arribar i en la qual PSC reclama que es respecti la voluntat del territori en projectes que tenen el suport del Parlament, com és el cas Hard Rock; i que no es toqui la fiscalitat.

Transparència

Les propostes inclouen un capítol dedicat a transparència en què els socialistes proposen, entre altres qüestions, que una comissió del Parlament s'encarregui de validar les subvencions i ajuts del Govern als mitjans de comunicació privats o que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) depengui del Parlament.

 

Davant del fet que algunes d'aquestes propostes entrin en contradicció amb les acordades pel Govern amb els comuns, Romero ha retret l'estratègia negociadora que ha mantingut Aragonès —"que només és responsabilitat d'ells"— i que s'ha dedicat a tancar propostes amb altres sectors, o amb els comuns, sense compartir-les amb el PSC. "Si no hi ha pressupostos a 1 de gener, la responsabilitat és només i exclusivament del president Aragonès i ERC, que són qui han de presentar els pressupostos", ha advertit Romero, tot just començada la compareixença.

Aeroport i Ronda Nord

Les propostes del PSC s'engloben en tres grans blocs: econòmic, "protegir les persones" i transparència. En el primer se subratlla que els pressupostos han de servir per "canalitzar oportunitats", i es destaca les aportacions de l'Estat destinades a diferents projectes, entre els quals l'ampliació de l'aeroport, on el govern espanyol vol invertir 1.700 milions d'euros —que augmentaria un 2% el PIB de Catalunya—, per la qual cosa reclamen que el Govern s'hi impliqui de "manera ferma". L'altre gran projecte és la Ronda Nord, que "té el suport del territori", per la qual cosa es reclama el seu impuls i l'inici de les obres; en tercer lloc, s'ha referit al contracte programa amb Renfe per fer efectiu en dos mesos la compra de trens de rodalies.

El PSC retreu, en el segon punt del bloc econòmic, la forma com s'han executat els fons Next Generation; i es mostren decebuts perquè només s'han adjudicat 1.000 dels 13.000 milions que s'hi han destinat.

Hard Rock

El tercer punt del bloc econòmic són les inversions privades que arriben a Catalunya i que cal "acompanyar", com és el cas del Hard Rock, un projecte "important" per al Camp de Tarragona, que significa més de 1.000 milions d'euros d'inversió, segons destaca el PSC. "No entenem els esculls que fan que no s'aprovin, no volem pensar que són elements electoralistes. Però és important i volem que es desencalli, perquè comporta partides i tasques a desenvolupar", ha reblat assenyalant un projecte que el PSC ha situat des del primer dia com a línia vermella per a l'acord.

La quarta palanca que ha assenyalat Romero és el mateix pressupost, de més de 33.000 milions, en què el PSC planteja qüestions sobre desplegament econòmic, model productiu i indústria; coneixement; i energies renovables, un dels punts on hi ha més distància amb ERC.

Salut, drets socials...

Un segon bloc de la proposta, sota el títol Protegir les persones és dedicat als capítols dedicats a salut —fer créixer l'atenció primària fins a un 84% del pressupost, un pla de xoc de llistes d'espera—; propostes en drets socials —amb l'obertura de 2.000 noves places de residència, eliminar llistes d'espera per a la llei de dependència, fins a reduir-ho a sis mesos—; ensenyament —l'obertura de més places en formació professional i aposta per la concertació de places amb col·laboració publicoprivada, i escola inclusiva; inversions en infraestructures, com una nova dessaladora; transport públic i mobilitat.

El tercer bloc es dedica a la transparència, a partir d'una anàlisi del funcionament de l'administració amb propostes concretes per incorporar l'any 2023, entre les quals la reducció del nombre d'entitats de la Generalitat de Catalunya, que s'eleven a 300; eliminar les delegacions territorials a Barcelona i estudiar la resta; suspendre el creixement de les oficines a l'exterior, ja que tot i el suport del PSC a aquestes oficines, consideren que cal estudiar la situació per racionalitzar-ne el funcionament; en aquest capítol es planteja també que l'ACN passi a formar part del conglomerat de la CCMA; que el CEO depengui del Parlament; i que les subvencions als mitjans de comunicació privats es vegin en una comissió parlamentària.

El PSC reclama una comissió de seguiment que es reuneixi cada dos mesos per comprovar el desplegament del pressupost i un compromís del Govern amb la "seguretat jurídica i l'ordenament, respecte al marc legal vigent" en el sentit que no s'incorporarà res als pressupostos que el contravingui.

Després de setmanes en què el Govern ha assegurat que l'acord estava a tocar, el moviment del PSC ha deixat ara la pilota de nou al sostre del Govern.