El Govern ha aprovat a la reunió d'avui la pròrroga dels pressupostos del 2021. Després de setmanes de negociacions, l'executiu només ha aconseguit sumar el suport dels 8 diputats d'En Comú Podem i no disposa de suficients vots per tirar endavant els comptes de l'any vinent, per la qual cosa, mentre manté obertes les converses amb PSC i Junts, ha hagut d'aprovar el decret que fixa els criteris d'aplicació de la pròrroga pressupostària. A partir de l'1 de gener, quedaran prorrogats els pressupostos del 2022, i es mantindran així fins que s'aconsegueixi tirar endavant el nou projecte.

L'executiu insisteix que les negociacions es mantenen obertes i que encara és possible un "acord a quatre". "Esperem que no s'allargui ni un dia més del necessari. No hi ha a dia d'avui cap element prou substancial que impedeixi tancar un acord en els propers dies", ha advertit la portaveu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu on ha assegurat que les negociacions "objectivament estan anant bé" i que la pròrroga d'avui és només tècnica. Això no obstant, tant PSC com Junts han refredat les expectatives sobre un "acord immediat". D'altra banda, un cop s'aconsegueixi pactar un projecte i s'aprovi al Govern, el procés de tramitació al Parlament comporta un mínim de 45 dies.

Aprovació sense acord

Des del moment en què es va trencar l'acord de coalició amb Junts, l'executiu català va admetre que resultaria molt difícil aprovar els pressupostos dins del termini perquè entressin en vigor l'1 de gener. De fet, l'any passat va ser el primer cop en 11 anys en què es va aprovar els pressupostos dins del termini. L'aprovació d'aquell projecte elaborat per l'aleshores conseller d'Economia, Jaume Giró, va prosperar amb el suport dels diputats d'ERC i Junts, socis a l'executiu, i els comuns.

Tant PSC com Junts ha situat damunt la taula de la negociació un compromés del Govern en qüestions com el projecte Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o el quart cinturó, però l'executiu insisteix que no formen part d'aquesta negociació. "Ara del que s'està parlant és de la negociació dels pressupostos. Segur que per part del PSC no seran línies vermelles", ha replicat Plaja, que ha insistit que les reunions sectorials i tècniques s'han acabat. Tampoc aquestes afirmacions són compartides per socialistes i Junts, que insisteixen que encara no han rebut tota la informació que demanen. La portaveu ha reiterat que la voluntat de l'executiu és aprovar el projecte un cop s'hagin tancat les negociacions, però també ha admès que "si en algun moment el Govern té la impressió que les negociacions es dilaten per tacticisme o electoralisme" el projecte es portarà a l'aprovació del Consell Executiu malgrat no aconseguir el pacte. Això no obstant, Plaja ha evitat fixar un termini per tirar endavant el projecte, tot i insistir que "el nombre de reunions no pot ser il·limitat". 

 

Impost de Patrimoni

També avui, el Govern ha aprovat les modificacions tècniques a l'impost sobre el Patrimoni per equiparar-lo amb el nou tribut de l'Estat a les grans fortunes, que incloïa l'acord amb els comuns sobre els pressupostos. L'aprovació s'ha fet a través d'un decret llei i la seva vigència està vinculada a l'existència dels nou impost estatal, que inicialment és de dos anys. Des d'Economia se subratlla que en cas que no es fessin aquestes modificacions la Generalitat de Catalunya podria perdre recaptació en favor de l'Estat.

El Govern recorda que la nova tarifa que es proposa implica crear un nou tram a partir dels 20 milions d'euros de Patrimoni que estarà gravat amb un tipus del 3,48% i que això generarà per a la Generalitat una recaptació de 12 milions d'euros que, en cas contrari, els contribuents afectats pagarien a la Hisenda espanyola.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.