Nova querella contra el líder del PP Pablo Casado per aturar les seves mentides. És l'objectiu del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que avui ha presentat al Tribunal Suprem la segona querella contra Casado per un delicte de calúmnies amb publicitat o alternativament  d'injúries. En l’escrit, el penalista Jordi Pina, exposa que Casado va proferir calumnies en un acte públic del seu partit a Saragossa, el 19 de desembre de 2021, on va afirmar que Sànchez “havia destrossat un cotxe de la Guàrdia Civil”, i després  en el seu compte a Twitter va  definir el polític català com “un delinqüent condemnat a 9 anys de presó per (...) haver destrossat patrulles policials”. Unes afirmacions que pel líder de Junts vulneren el seu dret a l’honor i no es poden permetre “aquestes falsedats” en l’empara de la llibertat d’expressió. Per tot això, demana a l’alt tribunal, que demani al Congrés de Diputats que aixequi la seva inviolabilitat política perquè sigui investigat i jutjat per calúmnies. La primera querella contra Casado va ser dir falsedats dels centres educatius catalans, com que no es deixava parlar en castellà.

En la querella, l’advocat de Jordi Sànchez recorda la sentència del Tribunal Suprem  del 2019 que va condemnar-lo per sedició, quan  era president de l’ANC, juntament amb els altres vuit líders socials i polítics independentistes. Hi detalla que en la resolució s’afirma que “els vehicles de la Guàrdia Civil van ser danyats per alguns manifestants no identificats” però ‑sosté Pina‑  “en cap   cas per Sànchez”. A la resolució, s’hi detalla que Sànchez i Cuixart van pujar dalt d’un dels vehicles oficials de la Guàrdia Civil, que havien sigut danyats pels manifestants” i fins i tot detalla que en la plana 384 la sala del Tribunal Suprem “desvincula expressament Sànchez “ dels desperfectes als vehicles de la Benemérita. I exigeix a Casado, que tant llueix que té estudis de dret, que sigui responsable amb les seves afirmacions, sempre contra Catalunya.

 

Víctimes

“Posar en dubte el caràcter pacífic de Jordi Sánchez i Picanyol en la seva condició de líder civil del moviment independentista català suposa per al querellat un dels majors atacs imaginables a la seva honra”, afirma Pina en la querella. I afegeix: “Qüestionar el seu compromís amb el pacifisme constitueix una deformació insuportable de la seva persona, ja que aquest compromís ha estat i segueix sent pedra angular de la seva identitat personal i política, tal com la seva biografia de sobra acredita”.

En la querella, s’insisteix que en una societat com l’espanyola, en què la seva població “ha patit durant dècades la xacra del terrorisme, no hauria de fer falta recordar que les manifestacions de Casado no només atempten contra l’honor de Sànchez i els resta de forces polítiques independentistes catalanes, sinó que suposen una ofensa  per a qualsevol ciutadà, en especial les víctimes de terrorisme, frivolitzant amb el seu patiment i instrumentalitzant-les vilment amb finalitats inintel·ligibles”.

Dimarts passat es va celebrar l'acte de conciliació als jutjats de Madrid, on van assistir Jordi Sànchez i la defensa de Casado. Es volia que el cap de l'oposició espanyol reconegués que Sànchez no va danyar el cotxe de la Guàrdia Civil el 20-S del 2017, que mai va intentar l'ús de la violència durant el procés, que mai ha enaltit el terrorisme ni ha aprovat Terra Lliure i que mai ha incitat a l'odi dels catalans no independentistes. A banda, exigien una piulada de retractament, una roda de premsa i 24.000 euros d'indemnització. No hi ha hagut cap mena de marge per a l'acord i per això l'advocat Jordi Pina ha formalitzat avui la segona querella al Suprem.