Pablo Casado acumula querelles. Jordi Sànchez ja en va presentar una davant del Tribunal Suprem per delicte d'odi pels seus atacs a l'escola catalana, quan va dir que als nens castellanoparlants no se'ls deixava anar al lavabo si no ho demanaven en català o que els omplien les motxilles de pedres. I aquesta mateixa setmana es registrarà una segona querella davant de l'alt tribunal, aquest cop per injúries i calúmnies dirigides contra el secretari general de Junts per Catalunya, a qui va acusar d'incitar a la violència el 2017. La denúncia serà presentada després del fracàs de l'acte de conciliació aquest dimarts als jutjats de la Plaza Castilla de Madrid, on el líder del PP no s'ha presentat. Les condicions de l'advocat Jordi Pina eren tres: que es retractés, que convoqués una roda de premsa i que pagués una indemnització de 24.000 euros, que es destinaria a entitats en defensa de la llengua.

Els fets van tenir lloc després que Sànchez anunciés la primera querella per delictes d'odi, calúmnies i injúries pels atacs a l'escola catalana. Vint-i-quatre hores després, Pablo Casado va protagonitzar un acte de partit on va dir el següent: "Que un senyor que ha estat condemnat a 9 anys de presó, que ha destrossat un cotxe de la Guàrdia Civil i ha pujat amb un megàfon a instigar la violència contra les administracions de l'Estat a mi [sic] no em donarà lliçons de legalitat ni de democràcia". O que "els que criden visques a un grup terrorista com Terra Lliure, fent pintades i assenyalant les famílies perquè es boicotegin els seus negocis són els moderats amb qui cal pactar". Al cap de cinc hores, el líder del PP insistia a imputar-li aquests fets al secretari general de Junts al seu compte de Twitter. Ahora el Supremo deberá decidir si las tramita.

Aquest dimarts s'ha celebrat l'acte de conciliació als jutjats de Madrid, on hi han assistit Jordi Sànchez i la defensa de Casado. Es volia que el cap de l'oposició espanyol reconegués que Sànchez no va danyar el cotxe de la Guàrdia Civil el 20-S, que mai va intentar l'ús de la violència durant el procés, que mai ha enaltit el terrorisme ni ha aprovat Terra Lliure i que mai ha incitat a l'odi dels catalans no independentistes. A banda, exigien una piulada de retractament, una roda de premsa i 24.000 euros d'indemnització. No hi ha hagut cap mena de marge per a l'acord i per això l'advocat Jordi Pina formalitzarà la segona querella davant del Tribunal Suprem aquesta mateixa setmana.

jordi sanchez tribunal madrid - ACN

A la sortida dels jutjats de Madrid, Jordi Sànchez ha denunciat "l'acte de covardia" de Pablo Casado per no presentar-s'hi i ha lamentat que buscaven una conciliació que "no s'ha produït". Per aquest motiu, ha anunciat la segona querella per "haver mentit conscientment", tant contra l'escola catalana com contra la seva persona. "Ha arribat el moment de dir prou, de no acceptar més mentides", ha assegurat el secretari general de Junts, que ha acusat el líder del PP d'intentar "tensionar la societat catalana" i "arraconar la llengua" en una "pinça" amb els tribunals.

 

"Els tribunals han d'actuar i han de frenar aquesta actitud", ha advertit Jordi Sànchez, que ha conclòs: "Amb aquestes mentides el que li hauria d'esperar en un país on la justícia funcionés és una condemna per haver violentat la veritat i haver afectat el dret a l'honor".