Continuen les accions legals. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha presentat una demanda de conciliació obligatòria i prèvia a una querella contra el president del Partit Popular, Pablo Casado, per un delicte de calúmnies. La demanda es basa en les afirmacions que va fer el líder conservador aquest diumenge, en les quals acusava el mateix dirigent independentista d'incitar a la violència i d'haver destrossat un cotxe de la Guàrdia Civil durant els fets que es van produir davant de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017.

Així doncs, en la demanda Sànchez reclama a Casado que es retracti públicament en una roda de premsa i en les xarxes socials. Alhora, li demana que li pagui una indemnització de 24.000 euros, que es destinaran a entitats que treballin a favor de la llengua catalana. Cal recordar que les afirmacions del president del PP eren per criticar la querella de JxCat per incitar a l'odi, presentada després de les últimes declaracions en les quals s'inventava que a Catalunya "hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà".

Les calúmnies de Casado

A més, en el text s'assegura que les afirmacions d'aquest diumenge de Casado són "constitutives d'un delicte de calúmnies propagades amb publicitat, d'acord amb el que es preveu en els articles 205 i 206 del Codi Penal". "El text de la demanda recorda que les declaracions del president del PP contradiuen els fets declarats provats per la Sala 7 penal del Tribunal Suprem en la seva Sentència n.º 459/2019, sobre els fets relacionats amb el procés d'autodeterminació de Catalunya durant el 2017", afegeix el text. De no accedir a la demanda de coalició, la defensa de Sànchez té previst continuar amb la querella.

A Casado se li ajunta la feina. JxCat ja va anunciar dissabte passat que presentava una denúncia contra el líder popular per calúmnies, injúries i incitació a l'odi, arran de les declaracions que va fer contra els docents de l'escola catalana. A part d'inventar-se l'afer dels lavabos, Casado també va assegurar que "als fills de policies nacionals i guàrdies civils se'ls assenyala a classe i es diu que no poden estar integrats" o que hi ha nens a qui s'ha castigat "posant pedres a la motxilla" per haver parlat en castellà al pati de l'escola.

Demandes contra el líder del PP

Després, aquest dimarts, el Govern va formalitzar les accions contra el president del PP, presentant una querella en el Tribunal Suprem per delictes d'injúries, calúmnies i incitació a l'odi i a la violència. "Hi ha línies vermelles que no es poden traspassar", va argumentar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que va acusar Casado de mentir i atribuir als mestres catalans delictes d'incitació a l'odi, de discriminar els alumnes en funció de la professió dels seus pares, de delictes contra la integritat moral i de coaccions als menors.

 

El fet és que, mentre el líder popular s'inventa un món on el castellà és marginat, els tribunals van arraconant el català a les aules d'arreu del país. L'última víctima d'això ha estat una escola de Cubelles, on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat de nou el 25% de castellà.

 

Imatge principal: El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez / ACN