La caserna més gran de la Guàrdia Civil a Catalunya, situada a Sant Andreu de la Barca, té esquerdes i fissures i ningú no les vol arreglar. Després de descobrir aquests problemes estructurals en dos dels edificis que formen el complex, es va obrir un concurs públic, però cap empresa s'hi ha presentat per fer les obres necessàries de reforma. Així, la Direcció General de la Guàrdia Civil s'ha vist obligada a declarar desert el procés de contractació, segons ha informat el mitjà Confidencial Digital.

Concretament, s'han trobat esquerdes als blocs 1 i 14 de la caserma de Sant Andreu de la Barca, municipi del Baix Llobregat. La taula de contractació, després d'obrir el concurs, no va rebre cap oferta: cap empresa s'ha interessat per fer l'encàrrec de les obres d'aquesta polèmica caserna: després de l'1-O, Ciutadans va acusar diversos professors d'un institut de la ciutat d'adoctrinament i "assenyalar" els fills dels guàrdies civils. Després van reconèixer que tot plegat era mentida, un "malentès". 

177.000 euros 

Segons explica el mitjà, la Direcció General de la Guàrdia Civil hauria detectat en aquests dos edificis de la caserna de Sant Andreu de la Barca, que és la seu de la Comandància a Barcelona, "esquerdes i fissures, tant a la façana com a la interior de l'habitatge, produïdes per la flexió del tram de forjat que hi ha al sortint". A l'informe s'hi recull que els motius de les esquerdes poden ser diversos, com ara excessos no previstos en punta o una deficiència dels nervis superiors de les parts armades. 

La licitació comptava amb un pressupost de 177.461 euros per, si mai s'aconsegueix una empresa disposada a fer-ho, "aixecar el soldatge de totes les estances afectades (tres habitacions, lavabo i terrassa) de tots els pisos, així com la part afectada del terrat". A més, "per localitzar els nervis del forjat, s'hauran de demolir els falsos sostres", es pot llegir al document. 

Suport a Vox 

La caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca és l'epicentre de tots els actes del cos a Catalunya, com ara la celebració del 12 d'octubre, dia de la Hispanitat però també de la Verge del Pilar, la seva patrona. A més, també ha servit en diverses ocasions per allotjar agents de reforç de la Guàrdia Civil que l'Estat envia en moments puntuals a Catalunya. El cas més recordat és el del referèndum de l'1 d'octubre, quan a finals de setembre del 2017 uns 40 agents d'elit vinguts des de Logroño van haver de dormir al terra del gimnàs de la caserna amb sacs de dormir. 

Curiosament, el barri de Sant Andreu de la Barca on hi ha situada la caserna és la zona de Catalunya on el partit d'ultradreta Vox va tenir més suports en les eleccions generals de l'abril del 2019, quan van irrompre al Congrés dels Diputats. Aquesta formació va obtenir-hi 144 vots, és a dir, un 14,9% dels suports. Aquesta és una xifra molt alta si la comparem amb el que va rebre en el conjunt de la població, un 5,8%.