L'antiga Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ja té hereu: Esquerra Verda (EV). La refundació del partit ecologista s'ha iniciat aquest dissabte després d'una assemblea fundacional amb més de mil participants. Esquerra Verda, que es reivindica com un espai "democràtic, d'esquerres, ecologista, catalanista, republicà, feminista, municipalista i internacionalista", pretén "enfortir l'espai dels comuns" amb una forta defensa de l'ecologisme.

La nova formació neix amb persones procedents de l'antiga Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i d'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra (ENE) i busca aconseguir presència institucional en l'àmbit municipal. Segons un manifest, els objectius de la formació passen per "crear un referent i una eina per l'ecologisme polític a Catalunya".

L'antiga ICV 

L'assemblea fundacional d'aquest dissabte ha estat presidida per l'exvicepresidenta i portaveu d'ICV, Laia Ortiz. D'altra banda, també hi han participat la regidora de joventut de l'Ajuntament del Prat de Llobregat (Barcelona), Anna Martin, i l'exregidor de Terrassa Manel Pérez (ICV), que han conduït l'assemblea fundacional del partit juntament amb Arnau Martí i Mireia Marin.

ICV

L'antiga Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ja té hereu: Esquerra Verda (EV). / Imatge d'arxiu ICV

A l'assemblea d'aquest dissabte s'ha debatut el manifest polític i els estatuts de la nova formació, la constitució culminarà el dissabte 20 de març amb l'elecció dels òrgans de direcció. 

L'espai polític d'ICV

Els exdiputats David Cid i Marta Ribas, així com l'eurodiputat d'En Comú Podem Ernest Urtasun, tots tres membres de la direcció d'ICV, seguiran per ara en el nou espai. La voluntat de posar en marxa el nou partit es va conèixer just quan es compleix un any de la liquidació en la qual va entrar ICV per un deute de més de nou milions d'euros.

El 2019 Iniciativa va anunciar la seva dissolució  a causa de l'endeutament de l'organització -el deute de la qual ascendeix a un total de 9,2 milions d'euros- i a la integració dels seus militants en CatComú.

 

Imatge principal: Els excoordinadors nacionals d'ICV, David Cid i Marta Ribas, i el portaveu Ernest Urtasun conversen a l'antiga seu d'ICV. / ACN