La ja històrica Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) es refundarà en un nou partit que es dirà Esquerra Verda i que seguirà sota el paraigua dels comuns, amb els quals continuaran concorrent a cites electorals, han confirmat a Efe fonts del nou partit.

Els diputats al Parlament David Cid i Marta Ribas, així com l'eurodiputat d'En Comú Podem Ernest Urtasun, que ja formaven part de la direcció d'ICV, seguiran per ara en el nou espai. La voluntat de posar en marxa el nou partit és coneix just quan es compleix un any de la liquidació en la qual va entrar ICV per un deute de prop de nou milions d'euros.Tanmateix, encara no hi ha data per a la nova assemblea fundacional, han explicat les fonts, que apunten a després de l'estiu.

 icv david cid marta ribas - europa press

Roda de premsa de David Cid i Marta Ribas el juliol del 2019 en què van anunciar la liquidació d'ICV | Europa Press

El grup impulsor de la refundació del partit, "Reflexió ecosocialista", ha designat a un grup paritari de 30 persones per començar a traçar les línies i l'organització del nou actor de la política catalana. Entre d'altres, es troben l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Camps; la senadora Sara Vilà; els exdiputats Jordi Guillot i Josep Vendrell o la diputada al Congrés Maria Freixanet.

Què va passar amb ICV?

Ara fa un any, el juliol del 2019, la formació ecosocialista va entrar en concurs de creditors després d'acumular un deute de 9,2 milions d'euros. A més del concurs, el partit també va presentar un ERO per als seus 16 treballadors.

Tripartit Català maragall montilla carod saura - parlament

L'exlíder d'ICV Joan Saura (a l'extrem dret de la imatge) amb els altres membres del tripartit | Parlament de Catalunya

El deute va començar a créixer arran de la hipoteca que ICV va demanar per comprar una flamant nova seu al barri Gòtic de Barcelona. L'operació es va produir en els anys de màxim esplendor del partit, amb la formació del primer tripartit amb el PSC i ERC. 

Des del 2014, però, la formació va decidir presentar-se a les eleccions sota el paraigües de la nova marca d'Ada Colau, Catalunya en Comú, fet que va portar a la seva debilitació mediàtica i financera. Des d'aleshores ICV va vendre part dels seus actius immobiliaris, tenia un total de 26, sense aconseguir pagar tot el deute acumulat.