El coordinador nacional d'ICV, David Cid, ha anunciat la dissolució del partit "quan es tanqui el concurs de creditors" i l'ERO que han anunciat aquest dissabte, a causa de l'endeutament de l'organització -el deute de la qual ascendeix a 9,2 milions d'euros- i a la integració dels seus militants en CatComú.

"Presentem un concurs que portarà segurament, per no dir pràcticament amb tota seguretat, això. No sabem quant es pot allargar en el temps: dependrà del que duri el procés", ha declarat Cid davant dels mitjans aquest mateix dissabte a la seu del partit.

Segons han explicat, prioritzaran que sigui un "procés ordenat" i la dissolució no serà immediata, per la qual cosa la direcció seguirà exercint responsabilitat, vetllant perquè el procés sigui transparent i amb garanties, i donant les explicacions que faci falta, ha dit.

El Consell Nacional del partit ha pres aquesta decisió després de reunir-se aquest dissabte malgrat que no es troben en una situació d'insolvència, però les anàlisis de la situació econòmica d'ICV "fan preveure que en els propers mesos es pugui arribar a aquesta situació. Per tant, per no entrar en una situació de degradació, que pugui afectar al conjunt de l'organització, es pren aquesta decisió", ha afegit.

Ha explicat que el partit està al corrent dels pagaments de les nòmines, així com de les seves obligacions fiscals i amb Hisenda, però que en els propers mesos això es preveu "més complicat", i ha defensat que han fet una gestió econòmica honesta.

"En cap cas no se'ns ha condonat cap deute bancari mai, a diferència d'altres partits polítics, i a més no hem tingut mai cap cas de corrupció", ha dit el coordinador, que ha explicat que l'endeutament s'ha anat acumulant al llarg dels anys.

El partit compte en el seu patrimoni amb 26 locals, taxats en prop de 8,2 milions d'euros, que han intentat vendre per sufragar el deute, però "no ha estat possible vendre'ls, i especialment la nostra seu nacional, en els termes necessaris per fer front a les obligacions", ha lamentat Cid.

A més, "la construcció de processos de confluència" amb altres formacions ha fet que ICV no es presentés a unes eleccions des del 2014, la qual cosa fa que els seus ingressos hagin disminuït, ha reconegut.

ERO acordat

Quant a l'ERO, que ha estat acordat amb el conjunt dels treballadors, n'afectarà 16, que "perdran la seva feina", i Cid ha agraït la seva tasca en el partit a aquests empleats, per a qui la direcció només té paraules d'estima, ha dit.

Cid, que ha reiterat que la dissolució no és immediata, ha destacat que no ha estat una decisió senzilla, que ha estat un moment emotiu i que els militants continuaran defensant "la gent més vulnerable, un món més just i, com a espai verd, la lluita contra el canvi climàtic".

"Això és el que ha aportat sobre tot ICV en la política catalana: la defensa del medi ambient i les majories d'esquerres, que és el llegat que deixa ICV," ha valorat Cid, que ha celebrat tota la feina que han fet a Catalunya.