Neix un nou òrgan d'acció exterior del Govern de la Generalitat. Aquest dimarts, el Govern ha aprovat el decret de creació del Consell de la Catalunya Exterior, un òrgan de consulta i participació institucional i civil dels catalans residents a l'estranger amb l'objectiu d'intensificar i facilitar l'atenció al col·lectiu.

L'òrgan, adscrit al Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, estarà presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, mentre que la vicepresidència l'ocuparà la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina. A més, hi haurà 21 vocalies.

Amb tot, es preveu que es posi en marxa abans d'acabar l'any. Segons remarca el Govern, l'elaboració del decret s'ha allargat més d'un any perquè a més de tots els requeriments preceptius s'ha fet tres períodes de participació pública.

Què farà el Consell de la Catalunya Exterior?

El Consell es reunirà de manera ordinària una vegada l'any, encara que es poden convocar reunions extraordinàries a petició de la presidència o d'un terç dels membres. El Govern assenyala que les funcions del nou òrgan són assessorar l'executiu sobre les línies generals, els objectius i les iniciatives específiques que faci en les seves relacions amb catalans i comunitats catalanes a l'exterior.

Per altra banda, el Consell de la Catalunya s'encarregarà elaborar informes sobre l'estat, la situació i l'evolució de les relacions dels catalans i les comunitats a l'exterior amb Catalunya; fomentar les relacions mútues entre les comunitats, el Govern i les institucions del país; i proposar accions i programes relacionats amb les comunitats i els catalans a l'exterior

Com serà el Consell de la Catalunya Exterior?

Pel que fa a la composició, a banda de la presidència i la vicepresidència hi haurà 21 vocalies. 5 d'aquestes seran amb rang orgànic de secretari general, director general o assimilats a proposta de les persones titulars dels departaments de la Generalitat competents en matèria d'acció exterior, migracions, cultura, educació i salut.

ACCIÓ, el Consell Interuniversitari de Catalunya, l'Institut Ramon Llull i l'Institut Català de les Empreses Culturals estaran representats cadascun per una vocalia, de la mateixa manera que els consorcis que tinguin com a objectiu impulsar iniciatives que permetin el coneixement directe de Catalunya en l'àmbit internacional. Les agrupacions, associacions o federacions de municipis també tindran una vocalia.

Finalment, hi haurà 10 vocalies en representació de les comunitats catalanes a l'exterior: 3 d'Europa, 2 d'Amèrica del Sud, 2 d'Amèrica Central, Mèxic i el Carib, i Amèrica del Nord; 1 de la resta del món, 1 de les federacions de comunitats catalanes a l'exterior i 1 de les comunitats catalanes virtuals.

 

Imatge principal: La consellera Victòria Alsina, durant la compareixença després de la votació de l'informe del Consell d'Europa el 21 de juny. / ACN