L'associació Atenes impulsa una denúncia col·lectiva per vulneració de drets fonamentals dels catalans residents a l'estranger. Han creat un formulari per confirmar amb les juntes electorals si el vot va arribar a temps i si ha estat escrutat. Aquesta demanda conjunta té com a objectiu reclamar els vots dels catalans a l'exterior que no van ser recomptats a les eleccions del 14 de febrer.

La periodista i experta en vot exterior, Mireia Domènech, és la principal líder que ha impulsat la denúncia. Segons fonts de NacióDigital, Domènech explica que "els vots emesos des de l'exterior no desapareixien sinó que les ambaixades i els consolats els enviaven i se'n desentenien", també afegeix: "Es dona la situació que has votat, però no has votat i aquí és on pot haver-hi una vulneració de drets fonamentals".

Segons Domènech es tracta d'un problema de mala gestió: "Posen en mans d'empreses privades els vots de la gent en lloc d'enviar-los per valisa diplomàtica". Afegeix que "també falta transparència per part dels consolats, que no publiquen les dades de participació".  A les últimes eleccions, 460 vots es van declarar nuls, una xifra molt més alta del que és habitual, i no se sap per què. "És totalment arbitrari", diu la impulsora. 

Captura tuit vot externo

Tuit de Mireia Domènech

L'ANC també va denunciar el sistema del vot exterior a Catalunya

El vot dels ciutadans residents a l'exterior és un dels punts negres a cada convocatòria electoral. Si habitualment les dificultats per exercir el dret des de l'estranger ja són enormes, enguany el coronavirus ha posat encara més bastons a les rodes. Només han votat el 4,2% dels electors a l'estranger en les darreres eleccions catalanes i la dada més preocupant és que d'aquests només el 64% ha pogut completar el procés i, per tant, fer efectiu el vot.

Canviar les traves i el sistema arcaic que existeix per participar en els comicis des de fora de Catalunya és una gran reivindicació que fa anys que dura, i el fet s'ha agreujat després que es fessin públiques les devastadores dades del 14-F. Per això l'Assemblea Nacional Catalana ha destacat la necessitat de crear un model que garanteixi aquesta pràctica. L'entitat ha denunciat les "irregularitats" del sistema i ho ha titllat d'"inacceptable".

Imatge principal: Foto de les eleccions catalanes del 14-F. - Efe