Ni els guionistes de Joc de Trons haurien estat capaços d'imprimir tantes dosis d'intriga, subtrames i girs de guió com incorpora el serial postelectoral per escollir qui serà l'alcalde o alcaldessa de Barcelona els pròxims quatre anys. Els equips negociadors treballen a tota màquina amb la vista posada al 15 de juny, el dia inamovible de la investidura a l'Ajuntament. Les dues opcions sobre la taula: Ernest Maragall, que va guanyar les eleccions per 5.000 vots i Ada Colau. Tots dos plantegen públicament dos tripartits impossibles. Ell, una entesa d'ERC amb els comuns i JxCat; ella un govern dels comuns i ERC amb el PSC. 

Per ser alcalde cal obtenir la majoria absoluta en la primera votació, com va passar amb Colau ara fa 4 anys, quan va comptar amb el suport dels seus 11 regidors, més els d'ERC, el PSC i la CUP. Si no s'hi arriba, automàticament és designat el candidat més votat a les eleccions. Maragall i Colau en sumen 20, per tant els en falta un per a la majoria. Tots dos ja s'han reunit per intentar desencallar la situació, però tot i la predisposició per entendre's, l'obstacle segueix sent el mateix, que cap dels dos no vol renunciar, segons manifesten en públic, a incorporar JxCat i els socialistes, respectivament. 

En paral·lel al procés per investir Maragall, el PSC -partit al qual militava fins que va estripar-ne el carnet- ha activat una operació per barrar-li el pas. La maniobra compta amb la connivència indispensable de Manuel Valls. L'ex-primer ministre francès s'ha ofert a Colau sense condicions, per regalar-li l'alcaldia a canvi de res, amb l'únic propòsit d'impedir que un independentista comandi el govern municipal.

De seguida ha sortit la direcció de Ciutadans per desautoritzar-lo i puntualitzar que l'única alternativa possible és investir Collboni i que sigui com sigui es demanaran contrapartides. La ruptura entre Valls i el tàndem Rivera-Arrimadas sembla inevitable, és una de les subtrames d'aquesta història. De tota manera, Valls va aconseguir entrar 6 regidors a l'Ajuntament, d'aquests només 3 tenen el carnet de Cs, els altres -ell, Corbacho i Parera- són independents i amb el seu vot n'hi hauria prou per materialitzar la carambola per investir Colau. 

Colau es deixa estimar

La pregunta clau és què farà Colau amb aquest regal enverinat. Acceptarà o no els vots de Valls, tenint en compte que són gratuïts? Després de la primera reunió entre Maragall i Colau, que s'ha dut a terme aquest dimecres a la tarda, l'alcaldable republicà s'ha mostrat optimista amb què la seva candidatura prosperi i ha assegurat que Colau li havia traslladat que vol treballar en un "acord de govern perquè jo sigui alcalde", descartant així la viabilitat del projecte Collboni-Valls.

No és ben bé això el que venen a l'altra banda. El número de Colau, Joan Subirats, també ha comparegut després de la reunió entre els dos alcaldables, però ho ha fet per insistir en un "pacte d'esquerres" que inclogui ERC i el PSC. Preguntat directament per si acceptarien els vots de Valls, l'ideòleg de BComú ha llançat pilotes fora. I això, en si mateix ja és notícia, perquè no ha descartat aquesta opció. S'ha limitat a agrair l'oferiment de Valls i, tot i que ha tancat la porta a cap "acord de govern" amb ell, no s'ha negat a acceptar els seus vots.

Sobre si Maragall, que ha guanyat en vots, ha de ser l'alcalde, ha estat prou ambigu com per deixar-ho tot obert i guardar-se un as a la màniga: "no estem parlant d'investidura, de qui serà alcalde o alcaldessa, estem parlant d'un acord de govern". En aquest punt, ha insistit en parlar d'un acord d'esquerres amb ERC i PSC i que exclogui JxCat. Passi el que passi, però, Colau no prendrà cap decisió definitiva sense una consulta a les bases de Barcelona en Comú. És a dir, que l'última paraula sobre el futur govern de la ciutat la tindria la militància dels comuns, com ja va passar quan van decidir expulsar els socialistes del govern municipal. 

Maragall no vol trencar amb JxCat

A l'altra banda de l'equació hi ha Elsa Artadi, amb qui Maragall també s'ha reunit aquesta tarda, en el seu cas al Parlament ja que tots dos són encara diputats de la cambra catalana. A diferència de les veus discordants sobre la reunió entre Maragall i Colau, el republicà i Artadi sí que han ofert una valoració més similar del que ha passat entre bambolines. Tots dos han expressat que el primer contacte ha estat positiu i s'han emplaçat a seguir negociant. De fet, Maragall viatjarà aquest divendres a la presó de Soto del Real per reunir-se amb l'alcaldable d'aquest grup, Joaquim Forn, i abordar amb ell personalment els pactes postelectorals. 

Sigui com sigui, encara queden 18 dies per a la sessió d'investidura del nou alcalde de Barcelona i molta partida per jugar. En les properes hores Maragall enviarà tant als comuns com a JxCat una primera proposta d'acord d'investidura que es basarà en dos àmbits: una defensa clara dels drets i les llibertats i una aposta per les polítiques progressistes. A partir d'aquí, seran els equips negociadors, que es reuniran per separat, els que prendran la iniciativa i miraran d'encarrilar un acord que, en aquests moment, ja ha quedat clar que no serà, ni de bon tros, un camí de roses. El compte enrere està activat i el dia 15 Barcelona tindrà, sí o sí, un nou alcalde.