Si ho vol, Ada Colau podrà seguir sent alcaldessa de Barcelona gràcies als vots de Manuel Valls. Sense contrapartides. Sense demanar res a canvi. De manera gratuïta. Així ho ha anunciat l'ex-primer ministre francès en una roda de premsa aquest dimecres de manera clara i diàfana: "jo no poso cap condició per evitar que en aquesta ciutat hi hagi un alcalde independentista; no demanem res". 

Després de dies de rum-rum, d'especulacions, es destapa finalment l'operació per barrar el pas a l'alcaldia a Ernest Maragall. Una maniobra que pilota el PSC i a la qual s'ha entregat Valls "com a servidor públic, per un deure moral, perquè no em mouen interessos de partit".

La pregunta clau és si Cs també avala aquest moviment i aquí és on arriben les turbulències. Interrogat específicament per aquesta qüestió, després de la reunió entre ell i la líder de Cs que aquest diari va fer pública ahir a la tarda, Valls s'ha posat a la defensiva i ha evitat concretar si compta amb el vistiplau de Rivera i Arrimadas. És més, ha afegit una frase lapidària, "em quedo però amb els meus principis i la meva ètica, i us ho haureu d’empassar". En qualsevol cas, ha afirmat que parla en nom dels sis regidors de la seva plataforma que han entrat a l'Ajuntament, és a dir els tres independents (ell, Corbacho i Parera) però també els tres de Ciutadans. 

Valls llança la pilota a la teulada de Collboni i Colau i els convida a moure fitxa, "perquè no sóc jo qui ho pot decidir sol, les iniciatives depenen d'altres forces polítiques". "Que cadascú assumeixi la seva responsabilitat, els barcelonins ho reclamen, jo em comprometo a assumir la part que em toca". I aquesta part és no exigir res a canvi, perquè "sovint la política és triar l'opció menys dolenta" i segons el seu punt de vista, "la prioritat és evitar que Barcelona sigui la palanca de l'independentisme". 

Veus discrepants a Cs

Diverses fonts de Ciutadans consultades per aquest diari discrepen sobre la conveniència d'endinsar-se en aquesta operació. Consideren que Colau també té tics independentistes. I van més enllà, sospiten que Valls busca fer-ne un casus bellis per tenir el pretext per trencar amb el partit.