Les discrepàncies entre el candidat de Barcelona Manuel Valls i la direcció de Ciutadans són cada cop més evidents. Així ho està demostrant el procés d’investidura del futur alcalde ―o alcaldessa― de Barcelona. L'ex-primer ministre francès està disposat a entregar els seus vots gratuïtament per reelegir Ada Colau i evitar així que Ernest Maragall sigui el nou batlle de la ciutat. Però a la direcció del partit d’Albert Rivera ho tenen clar: els seus regidors com a molt serviran per investir el socialista Jaume Collboni. La diferència de posicions aboca Ciutadans i Valls a la ruptura.

“Si calgués impedir que hi hagi un alcalde independentista o populista, els regidors de Cs negociarien amb un candidat que no sigui independentista ni populista”, asseguren fonts del partit taronja, que precisen que "malgrat les diferències que hi ha amb la candidatura socialista, l’opció que reuneix aquestes condicions és Collboni”. Alhora, des de la formació indiquen que “Cs està disposat a negociar amb condicions amb el senyor Collboni perquè la ciutat de Barcelona sigui una ciutat oberta i constitucionalista”. Si no, diuen, passaran a l’oposició perquè els resultats no els permeten governar.

La posició oficial de la direcció de Ciutadans topa directament amb la de Manuel Valls. De fet, els de Rivera han fet públic el seu posicionament una hora després que l'ex-primer ministre francès anunciés públicament que s'ofereix a Colau per fer-la alcaldessa "sense condicions, ultimàtums ni negociacions" amb l'únic objectiu que l'independentisme no s'instal·li al govern municipal. Durant la roda de premsa, Valls ha evitat confirmar si comptava amb l'aval de Ciutadans, i això menys de 24 hores després de reunir-se en privat amb Inés Arrimadas. Una trobada de la qual va informar ElNacional.cat i que sembla que no va arribar a bon port. 

La plataforma de Valls va obtenir sis regidors. Tres són independents, ell, Celestino Corbacho (ex-PSC) i Eva Parera (ex-Unió). Els altres tres tenen carnet de Cs. Si els comuns s'avinguessin a l'operació per treure l'alcaldia a Maragall i que Colau pogués governar Barcelona un segon mandat, els tres regidors de Rivera i Arrimadas serien prescindibles. La suma de Barcelona en Comú (10 regidors), el PSC (8) i Valls, Corbacho i Parera ja superen la majoria absoluta necessària. 

Les pròximes dues setmanes prometen ser (in)tenses. Dissabte 15 de juny, el dia que es constitueixen els ajuntaments, el desenllaç.