Isabel Díaz Ayuso va vulnerar la llei electoral durant la campanya de les eleccions del 4 de maig a la presidència de la Comunitat de Madrid. Ayuso va guanyar gairebé per majoria absoluta, ara governa en solitari gràcies al suport de Vox, i va derrotar així a Pablo Iglesias, que va abandonar la política després de conèixer el resultat de les eleccions. Avui, la Junta Electoral l'ha multada amb 600 euros per haver ignorat l'article 50 d'aquesta llei, segons una resolució de l'organisme a la que ha tingut accés elDiario.es

Dues vulneracions

Aquest article recull que no es poden fer anuncis relatius a la campanya utilitzant el seu càrrec institucional, ja que llavors Ayuso ja era la presidenta de la comunitat que havia avançat les eleccions. En concret, ho hauria fet en dues ocasions. La  primera, el 12 d'abril quan va assistir a l'acte de la presentació d'un avió d'Iberia en el que consta el logotip Madrid.

EuropaPress 3640782 presidenta comunidad madrid isabel diaz ayuso posa presentacion avionAyuso a un dels actes que li ha costat la multa de 600 euros / Europa Press

En aquest sentit, la Junta Electoral creu que va ser la Comunitat com a institució l'encarregada d'organitzar l'esdeveniment i es refereix a algunes expressions de la presidenta madrilenya en les que aquesta hauria incomplert la llei. L'organisme considera que les seves paraules són efectivament legítimes en actes de campanya, però no ho són quan es difonen en actes institucionals. Fer-ho suposa una violació dels principis de neutralitat i igualtat entre els candidats, segons assegura la Junta a la seva resolució. 

Neutralitat i igualtat 

L'altre acte pel qual ha estat multada ha estat la visita que va fer Ayuso a les obres del pont que ha d'unir Valdebebas i la Terminal 4 de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid Barajas. Va ser pocs dies després de l'esdeveniment d'Iberia, el 16 d'abril, i també va tornar a vulnerar l'article 50.2. Per contra, però, la Junta ha desestimat altres recursos contra intervencions de la presidenta, com ara la realitzada en la seva visita a la cadena hotelera Radisson Group el 13 d’abril, o missatges publicats a la web institucional, el perfil de Twitter o el servei de missatgeria de Whatsapp de la Comunitat de Madrid. 

D'aquesta manera, la Junta ha decidit multar-la amb 600 euros per "efectuar manifestacions que van vulnerar la prohibició de realitzar campanya de mèrits", segon es recull a la seva resolució. 

Crítica amb Aragonès

Avui, Díaz Ayuso ha participat de la conferència de presidents a la qual no ha assistit Pere Aragonès. Durant la seva intervenció, ha exigit a Pedro Sánchez lleialtat a les autonomies que són "fidels a la unitat d'Espanya", davant "els privilegis" que poden obtenir els mandataris independentistes de Catalunya i Euskadi. En aquest sentit, ha criticat que hi hagi qui "intenta aprofitar el context d'aquestes conferències per obtenir una sèrie de beneficis, o fins i tot, una reunió bilateral", com la que tindrà lloc el dilluns vinent entre el govern català i l'espanyol.