Malgrat que el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, va informar fa una setmana que es prohibia l'assistència als espectacles taurins per frenar la pandèmia de la Covid-19, ara el govern madrileny ha anunciat que destinarà un total de 4,5 milions per ajudar els ramaders de toros de lídia. La decisió es pren després que aquest divendres la consellera de Medi Ambient, Paloma Martín, es reunís amb criadors de toros de lídia per traslladar-los que tenen el suport del govern de la comunitat. 

Amb aquesta mesura, l'executiu madrileny vol donar suport a aquest sector, que, com altres, s'ha vist afectat directament per la crisi econòmica desencadenada per la pandèmia de coronavirus. També ha volgut treure pit i ha ressaltat que és una mesura "única" a Espanya. 

Toros lidia-corrida-efe

Un torero en una corrida amb un toro de lídia / EFE

Fins a 7.000 per explotació

En concret, tres milions aniran destinats al lliurament de 1.500 euros per vaca mare fins a un màxim de 100.000 euros. A més, també s'entregarà als ramaders fins a un màxim de 7.000 euros per explotació, unes ajudes que estaran vinculades al Programa de Desenvolupament Rural, així com a crèdits bonificats, segons ha detallat el diari El País.

D'altra banda, la consellera també ha indicat que rellançaran les Rutes del toro, que persegueixen fomentar des d'un punt de vista turístic l'activitat ramadera vinculada amb la cria d'aquest animal, cosa que representarà "una via d'ingressos complementària" per a les empreses ramaderes de la regió.

Aquestes ajudes, però, no serien les úniques de les quals es podrien beneficiar els criadors de toro de lídia, ja que Martín ha destacat que el govern madrileny "seguirà donant suport al sector en les seves reivindicacions", entre les quals s'inclou una baixada de l'IVA a les seves activitats. 

Per Martín, la cria d'aquest animal és una "activitat tradicional" que afavoreix la conservació dels ecosistemes, l'augment de la biodiversitat i la fixació de població al medi rural.

No és el primer cop que les autoritats madrilenyes prenen mesures per protegir aquest sector, ja que el passat mes de juliol l'Ajuntament de Madrid i el govern de la Comunitat van acordar implementar un protocol de col·laboració per a la defensa i promoció dels toros de lídia, que consideren que són un patrimoni cultural de la regió.

La Comunitat de Madrid és la comunitat autònoma amb més densitat de caps de bestiar braus per quilòmetre quadrat. Al detall, hi ha 64 explotacions ramaderes, que tenen 13.000 exemplars, que generen al voltant de 12.000 llocs de treball directes i indirectes.