La llargada és important. O almenys simptomàtica de l’estat de les coses. La reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, ara fa deu dies, va durar unes dues hores i mitja. En canvi, la trobada avui entre el president espanyol i Isabel Díaz Ayuso a La Moncloa ha durat la meitat: poc més d’una hora. I la presidenta de la Comunitat de Madrid n’ha sortit erigint-se en la defensora de l’Espanya “humiliada” per socialistes, comunistes i separatistes. Des de les mateixes instal·lacions monclovites, més enllà de les qüestions madrilenyes, s’ha centrat en la carpeta catalana. Ha descrit l’independentisme com un “llop amb gana” i ha avisat: “Espanya està segrestada per minories que l’odien”.

En compareixença des de La Moncloa, Isabel Díaz Ayuso ha passat del rigor protocol·lari de dir que ha estat una reunió “cordial”. Ha anat directe al gra, enumerant tots els plantejaments que li ha fet al president espanyol, que li ha lliurat en format document. Ha fet referència a les “inversions paralitzades” en Rodalies, la “revisió dels aspectes més lesius” de la Llei Celaá, unes proves d’accés a la universitat úniques o el suport de l’Estat en el seu pla per a fomentar la natalitat. Però ràpidament se n’ha anat a la qüestió catalana, que ha centrat gran part de la seva intervenció nacional.

“Del més preocupant que hem parlat és d’Espanya”, ha arrencat la presidenta madrilenya en to solemnre, tot denunciant que “els interessos i el futur d’Espanya i el de Pedro Sánchez són diferents”. Són els indults als presos, però no només. En aquest sentit ha advertit que el “prestigi i la solvència d’Espanya al món” estan en perill per culpa del govern espanyol, que vol “canviar el país” amb decisions que “trenquen la convivència i alteren el model que ens vam donar el 1978”. I ha prosseguit: “Espanya està segrestada en mans de minories que l’odien i volen acabar amb ella”.

Per tot això creu que, encara que sigui des de la “bona fe”, els plans del govern espanyol són contraproduents i insensats, perquè l’independentisme és un “llop amb gana” que sempre vol més. “Cada cop que se’ls dona més, estem penjant-nos com a país”, ha insistit Ayuso. Ha assegurat que els nacionalistes, “en el seu projecte de ressentiments, estan desencadenats, crescuts i ho pagarem tots”. I ha alertat sobre un efecte contagi, des de Catalunya i el País Basc fins a Navarra, el País Valencià i les Balears “si el govern no hi posa remei”.

També en els temes de fiscalitat, la dirigent del PP s’ha posat Catalunya a la boca. “Els impostos no s’apugen, i menys per a pagar independències. Amb els impostos dels madrilenys que no comptin”, ha advertit. També ha justificat que “no ajudarà les empreses en cap comunitat que s’apugin els impostos a Madrid”.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha deixat clar que que no es deixaran “trepitjar” per unes “minories amb consignes racistes”. I ha conclòs: “Si segueix per aquest camí, tocarà decidir si és el seu futur (el de Pedro Sánchez) o el d’Espanya”.