Aquest any no s'ha fet esperar fins a minuts abans. N'hi ha hagut prou amb que quedessin 48 hores. Però s'ha repetit el guió: el País Basc estarà representat a la conferència de presidents autonòmics. Serà així perquè finalment hi assistirà el lehendakari Íñigo Urkullu, que s'ha fet pregar durant els últims dies. Hi anirà després d'haver aconseguit un nou acord amb el govern espanyol, segons el qual el País Basc recaptarà nous impostos que fins ara no gestionava. En aquest context, si no hi ha cap gir inesperat de guió, el president Pere Aragonès serà finalment l'única absència del fòrum multilateral que se celebrarà aquest divendres a Salamanca. 

Ha estat el mateix president basc qui ha acabat confirmant la seva assistència després que es convoqui, per a demà mateix, la comissió mixta del concert econòmic. En aquesta comissió s'hi acordarà la gestió autonòmica de nous impostos, principalment l'IVA de les vendes a distància, el de transaccions financeres i el de serveis digitals (taxa Google). El conseller basc d'Hisenda, Pedro Azpiazu, es desplaçarà aquest dijous al matí fins a Madrid, on a les onze es reunirà amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En compareixença davant la premsa, el president del govern basc ha admès que "s'ha viscut d'una manera molt semblant a l'any passat" i que "no és la forma més adequada de relacions" entre el País Basc i Madrid. L'any passat, el lehendakari va decidir la seva presència el mateix matí que se celebrava la conferència de presidents, a La Rioja, molt més a prop de Vitòria que Salamanca. Urkullu ha reclamat al nou govern espanyol que "aquesta interpretació de la realitat sigui treballada de manera diferent" i que es compleixi amb les transferències de l'Estatut de Gernika.

D'aquesta manera, si no canvien les coses, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà l'únic absent. Des de La Moncloa continuen "estenent la mà" perquè hi vagi.

Crida perquè Aragonès hi assisteixi

Aquest dimecres, ha estat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, qui ha reiterat la crida a Pere Aragonès perquè es desplaci fins a Salamanca. En una entrevista a Ràdio Nacional, la ministra d'Economia ha fet servir l'assistència del conseller Jaume Giró avui al Consell de Política Fiscal i Financera. Ha desitjat que aquesta presència sigui "símptoma d'un canvi d'actitud" del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, Calviño ha insistit en la seva aposta del diàleg i per a "incorporar tothom" en aquesta interlocució. La participació de Giró, ha conclòs, és una "molt bona notícia".