Els Mossos d'Esquadra investiguen una carta amenaçadora amb dues bales dins dirigida a Isabel Díaz Ayuso, segon han avançat El Confidencial i El País i ha pogut confirmar ElNacional.cat. Segons ambdós mitjans, el cos hauria rebut l'avís a les 20h del vespre i està investigant la missiva, que s'ha interceptat a la província de Barcelona. Amb tot, ara mateix se'n desconeix l'autoria i les motivacions.

Un cop publicada la informació, el ministeri d'Interior ha informat que avui s'ha detectat una altra missiva dirigida a la direcció de la Guàrdia Civil amb quatre projectils a Vallecas.

Un nou episodi d'amenaces a polítics que se suma als ja existents contra dirigents del PSOE i Podem, a més de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gamez. Les primeres cartes es van registrar el passat 22 d'abril, quan Gamez; el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; i el candidat de Podemos a la presidència de la Comunitat Madrid, Pablo Iglesias van rebre una missiva amb bales a dins.

No han estat, però, els únics, ja que ahir la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va rebre una navalla ensangonada per correspondència. L'arma blanca va passar els controls policials en anar recoberta amb CD per tal de no ser detectada. En aquest cas, l'autor de l'enviament ha estat identificat. Es tracta d'hun home amb trastorns mentals de l'Escorial.

En el cas de la carta dirigida a Ayuso, específica El Confidencial, però, s'ha pogut detectar les bales dins del sobre i interceptar-la a Sant Cugat. De moment, Mossos no ha obert la carta, ja que esperen l'autorització d'un jutge, i la detecció s'ha fet gràcies a l'escàner.

Més seguretat pels candidats Madrilenys

Les amenaces de mort dels últims dies han tingut conseqüències també al Ministeri de l’Interior. Segons ha revelat eldiario.es, després d’una avaluació de l’amenaça, el departament de Fernando Grande-Marlaska ha posat escorta a Ángel Gabilondo, Mónica García, Rocío Monasterio i Edmundo Bal, que no tenien dispositius de seguretat personal. Per la seva part, Isabel Díaz Ayuso i Pablo Iglesias, que sí que en tenien, els han vist reforçats amb motiu de l’escalada.

A més, amb aquest context, des de La Moncloa han volgut donar-hi resposta: “Cap amenaça no farà retrocedir la nostra democràcia”. I ha avisat al PP: no pot donar espai al “discurs de l’odi”, reclamant un cordó sanitari a Vox.  La ministra portaveu María Jesús Montero ha subratllat avui la gravetat dels fets, i en aquest sentit ha reclamat una “condemna unànime” per part de tothom, de tots els actors polítics i socials, “sense cap mena d’excusa ni de matís”. Ha insistit que cal “la condemna de tots els demòcrates”.

Després de les noves amenaces que s'han conegut aques dimarts al vespre, el president espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha sumat a les condemnes: "Són amenaces a tots nosaltres i nosaltres. Ni tolerants ni còmplices amb la violència i la propagació de l'odi. Els demòcrates no ho consentirem". 

TUIT Pedro Sánchez condena amenazas Ayuso

També contundent s'ha mostrat l'ara candidat de Podemos a Madrid, Pablo Iglesias, que ha condemnat els fets en una piulada i ha assenyalat els qui no ho van fer quan ell va rebre amenaces: "Davant la violència no hi ha "peròs" ni excuses, ni pilotes fora. La nostra més absoluta condemna".

Imatge principal, Isabel Díaz Ayuso / EFE