El massís de Montserrat s'il·luminarà en cada un dels seus cims inèditament aquesta nit per reclamar la independència de Catalunya i la unitat dels diferents actors polítics, a més d’exigir l'allibertament dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Artistes de la República han convocat una acció que, amb el nom de Llum i Llibertat, encendran un total de cent trenta-una agulles a partir de tres quarts de vuit del vespre i fins demà a la matinada. Paral·lelament, i a la mateixa hora, també s'encendrà un farell a Waterloo, a la Casa de la República.

Els encerregats de posar-hi llum seran mig miler d'escaladors, que homenatjaran així els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya. Els 131 farells a les 131 agulles de Montserrat s'apagaran dotze hores més tard, a les 07.45 h del dia 1 d’octubre. 

A les set del vespre es farà un acte polític a la zona esportiva del Bruc, en què intervindran el vice-president de l’ANC, Josep Cruanyes; el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri; el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino; i el president de la Generalitat, Quim Torra. Quan s'acabi, està previst que Torra pugi a l’agulla de Sant Jeroni, la més alta del massís, que és la que se li ha associat com a 131è President.

L'acció s'havia de realitzar en la vigília de la Diada, però es va haver d'ajornar pel mal temps

Els promotors asseguren que es tracta d'un acte "singular", en un indret "mundialment conegut", i confien en el fet que les imatges que "se'n derivaran reforçaran, per contrast, les de la repressió que van donar la volta al món en les votacions de l'1 d'octubre".

Entre els escaladors destaquen la cantant Gemma Abrié, que pujarà el cim Magdalena Superior; Jordi Pons, reconegut alpinista de 84 anys; la ultra-atleta i diputada Núria Picas i l'actriu Sílvia Bel, que escalaran el Cavall Bernat; l’enxaneta dels Minyons de Terrassa, al cim Gorra Frígia; la poetessa Meritxell Cucurella-Jorba i Josep Pedrals, que escalaran el cim Senatxo.

L’organització ha habilitat una vintena de punts, fora del parc natural de Montserrat, per a poder seguir l’acció. Demanen a la gent que no es desplaci a la muntanya per qüestions de seguretat. Alhora, hi haurà un grup de fotògrafs voluntaris que prendran imatges de l’acció i l'enregistraran per elaborar-ne un documentari.

Des de tot el territori català s'han organitzat autobusos d'anada i tornada a Montserrat, per poder presenciar la il·luminació del massís.  

Waterloo

Paral·lelament, a la mateixa hora que comenci l’acció ‘Llum i Llibertat’ també s'encendrà un farell a Waterloo, a la Casa de la República, que mantindrà encesa la flama fins al matí de l'1 d'octubre.