L'expresident de la Generalitat, José Montilla, s'ha pronunciat aquest dijous sobre la situació de sequera. I ho ha fet per collar l'actual Govern de Pere Aragonès i acusar-lo d'inacció enfront de la preocupant situació que s'estén per Catalunya. "Confiar que plourà no és una bona tàctica", ha disparat contra l'executiu d'Esquerra Republicana qui va ser líder del PSC. En una entrevista a RTVE, Montilla fins i tot ha anat més enllà per lamentar que no s'hagi invertit "gens" en els últims anys, quan al capdavant de la Generalitat hi ha hagut governs d'ERC i Junts per Catalunya. "Aquest és el problema. No s'ha fet la feina", ha sentenciat.

En aquesta línia, l'expresident ha aprofitat també per llançar un dard als partits independentistes, aconsellant que destinin més temps a resoldre la qüestió de la sequera i menys a l'autodeterminació de Catalunya. "No dic que no dediquin hores i hores a parlar de temes que interessen molt a una part dels ciutadans, però el problema de l'aigua preocupa tothom, siguin independentistes, de dretes o d'esquerres", ha assegurat. De fet, Montilla també ha recuperat una frase pronunciada aquest dimecres per l'actual líder socialista, Salvador Illa, durant una intervenció al Govern des del Parlament. "Avui, el més important és la taula de la sequera, més que les altres taules", ha dit l'expresident, en referència evident a la taula de diàleg que els republicans volen mantenir activa amb el govern espanyol com a via per resoldre el conflicte català.

Hi ha hagut temps fins i tot perquè Montilla rememorés la seva gestió quan Catalunya també es va veure afectada per una preocupant sequera el 2008, quan el socialista presidia el Govern. Així, ha recordat que ell mateix va inaugurar una dessalinitzadora al Prat de Llobregat, mentre que també va capitanejar l'ampliació d'una altra, a més d'una planta de regeneració. "Aquestes obres es van fer, i gràcies a això a la regió metropolitana, de manera molt especial, podem beure. Perquè, si no hi hagués dessalinitzadora ni planta de reutilització d'aigua, com estaríem en aquest moment?", s'ha preguntat. Segons ha assenyalat Montilla, el Govern no ha completat les obres que havia previst aleshores el seu executiu. "D'alguna manera, s'està vivint de les rendes del passat", ha disparat.

Salvador Illa: "No s'han fet bé les coses"

Després que el Govern hagi activat aquesta setmana la preemergència per sequera, el líder de l'oposició va allargar la mà del seu partit a l'executiu de Pere Aragonès. Al Parlament, Salvador Illa va lamentar que "no s'han acabat de fer prou bé les coses" tenint en compte que Catalunya té "l'aigua, els recursos i la tecnologia" per no haver d'esperar una pluja que no arriba. "Cal col·laboració entre les administracions, empreses i ciutadans; proporcionalitat i celeritat en els projectes", va receptar el líder del PSC.