El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit aquest dimecres en la seva voluntat d'allargar la mà tant a Junts per Catalunya com a la CUP. Des de la perspectiva del president, l'independentisme està "davant d'una gran oportunitat històrica" pel fet que "mai com ara" havia tingut "aquesta capacitat d'incidència" a l'Estat i l'aritmètica per condicionar la governabilitat. En aquest sentit, Aragonès s'ha dirigit a Junts per traslladar-los que ara "toca fer política gran" perquè "la història ens passarà comptes de què hem fet quan tenim aquesta responsabilitat". Per tot plegat, el republicà ha demanat als juntaires "arribar a acords" en un context on, a parer seu, coincideixen més "que fa uns mesos" amb la formació liderada per Jordi Turull i Laura Borràs.

L'estesa de mà també l'ha fet a la CUP, tot i que aquest grup ha estat molt contundent contra el Govern. El diputat Carles Riera ha acusat Esquerra Republicana d'haver "circumscrit el futur de Catalunya als límits que imposi la Constitució" fruit de l'acord amb el PSOE: "Han renunciat de facto a l'autodeterminació i a la independència, han optat per consolidar el regne d'Espanya en lloc de construir la República catalana i han acceptat traslladar el centre de decisions a Madrid". Per als cupaires, Aragonès ja parla "com Jordi Pujol" perquè fa referència a "traspassos autonòmics, pactes fiscals i governabilitat espanyola". Tot això, emmarcat des de l'òptica dels anticapitalistes en l'aplicació d'un programa que és "el del PSC i, per extensió en temes fonamentals, el de Junts i la patronal". "Li queden poques oportunitats per canviar de rumb i abandonar la submissió a l'Estat i la sociovergència i, pel que fa a taules de diàleg, no ens hi esperi per a buscar un nou encaix a Espanya, només parlarem d'autodeterminació i independència", ha avisat Riera.

En resposta a la CUP, Aragonès ha fet al·lusió a una "nova etapa" per l'amnistia i ha defensat que, tot i que l'amnistia no és un "pas definitiu", s'ha de seguir "parlant d'independència a tot arreu". "Hem d'anar assolint victòries que repercuteixin en la millora del benestar dels ciutadans mentre caminem cap a la independència", ha afirmat el president, que ha animat els cupaires a sumar-s'hi.

Xoc per Rodalies amb Junts

En el ple d'aquesta setmana, estava programat la celebració d'un debat monogràfic sobre Rodalies que havia sol·licitat el president Aragonès i que, finalment, Esquerra Republicana va demanar en la darrera Junta de Portaveus que quedi posposat. Des de Junts, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha volgut preguntar al republicà pels motius que els han portat a prendre aquesta decisió davant d'una qüestió que és de "vital importància per a la ciutadania i una urgència de país". Pere Aragonès ha indicat que, amb la "nova etapa", considera que també hi ha "noves circumstàncies" que fan "més oportú deixar uns mesos perquè es faci la feina" i llavors ser "més exigents i donar totes les explicacions". El president de la Generalitat també ha retret a Junts que, fa un mes i mig, quan va plantejar aquest ple monogràfic sobre Rodalies, no ho van considerar "prioritari".

La resposta no ha convençut Albert Batet, que li ha etzibat que "s'ha acabat el temps de les excuses" i que és "inqüestionable" que calia abordar el tema de Rodalies: "President, no pot continuar donant l'esquena al Parlament, ho ha convertit en un mal costum. Sempre diu que tanca bons acords i no els ve a explicar. Si ho és, expliqui'l en seu parlamentària i potser ens convenç que no és un traspàs a mitges". "Rectifiqui, escolti i no s'amagui. Si no compareix, ho sol·licitarem", ha anunciat el diputat juntaire.

Reunió extraordinària del Govern aquest dijous per "prendre decisions i desenvolupar" els acords amb el PSOE

Després de la pregunta d'Esquerra Republicana, formulada per Josep Maria Jové, el president Pere Aragonès ha anunciat una reunió extraordinària del Consell Executiu aquest dijous a la tarda —serà a les 15:30 hores— per "començar a prendre decisions sobre el desenvolupament" dels acords assolits amb el PSOE. Segons Aragonès, cal "aprofitar totes les oportunitats per millorar el dia a dia" dels ciutadans. Després de la trobada, està previst que ell mateix comparegui.

El PSC s'ofereix per la crisi de la sequera i els comuns bategen Aragonès com "el president de la sequera: no es mulla mai"

Aquesta setmana, el Govern ha activat la preemergència per sequera, una situació que setmana rere setmana es va agreujant. El líder de l'oposició, Salvador Illa, ha volgut "aprofundir en la posició" del president Pere Aragonès davant aquesta crisi i li ha volgut oferir "l'ajuda" del PSC: "No s'han acabat de fer prou bé les coses, tenim l'aigua, els recursos i la tecnologia com per no haver de mirar el cel". "Ara, la taula que més importa als catalans és la de la sequera: cal col·laboració entre les administracions, empreses i ciutadans; proporcionalitat i celeritat en els projectes", ha receptat el primer secretari del PSC. Per la seva banda, Aragonès ha defensat la tasca del Govern per pal·liar la sequera i ha reivindicat que hi pugui haver "unitat política" en aquest tema, alhora que ha llançat un avís: "Superarem la sequera, però el model de desenvolupament econòmic s'haurà d'adaptar a un món on plourà menys".

També els comuns han fet referència a la sequera, un fet que consideren com un nou argument per aturar el projecte del Hard Rock: "És la sequera més greu de la història per durada, abast i intensitat; però segueixen amb la barra lliure pel turisme i aposten per projectes totalment inassumibles en aquest context", ha retret David Cid. En el torn de rèplica, el president de la Generalitat ha demanat als comuns que "no barregin carpetes": "Busquen reforçar amb la sequera un discurs que han tingut sempre, el no al Hard Rock". És en aquest punt quan David Cid ha considerat que Aragonès és "el president de la sequera" perquè "no es mulla mai": "Tornin a fer els estudis hídrics i veuran que això no té sentit i diran no a aquesta macroocurrència".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!