El Govern ha decretat l'entrada en fase de preemergència als 202 municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat, i que afecten gairebé 6 milions de persones. En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental. Tal com ha detallat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, la situació "és extrema", ja que, "ens trobem en la pitjor sequera que ha viscut el país". L'objectiu de posar en marxa la fase de preemergència és allunyar la posada en marxa de restriccions més crítiques, amb un impacte directe sobre la vida de les persones i en l’economia del país. “El que fem avui és avançar-nos, fent una crida a tot el país, ciutadania i totes les activitats econòmiques del país, perquè ens posem tots en mode emergència”, ha subratllat. 

💧 Restriccions d'aigua a Barcelona 2023: quines son les noves mesures per la sequera?

📌 Municipis amb restriccions d'aigua a Catalunya aquest 2023 per la sequera
 

Actualment, les reserves a les conques internes catalanes continuen al 19%. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l'extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008.

Restriccions per la sequera 

El nou canvi de fase implica una sèrie de mesures i les més destacades que es contemplen en aquest escenari són: 

  • Reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. 
  • Prohibició del reg de gespa, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació establerta fins ara fins a un màxim de 200 m³/ha/mes, fins ara era de 450 m³ per hectàrea al mes. 

La resta de mesures contra la sequera es mantenen igual que en la fase d'excepcionalitat. 

  • El reg de supervivència per l'arbrat es permetrà amb la mínima quantitat d'aigua necessària, de 20:00 a 8:00 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
  • Es manté la prohibició d'omplir les piscines privades d’ús individual o unifamiliar, ni les que no tinguin sistemes de recirculació d’aigua. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. 
  • Prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • Els vehicles només es podran netejar en establiments comercials destinats a aquesta activitat, i que disposen de sistemes de recirculació de l'aigua, tret dels casos de necessitat per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals.
  • Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. 
  • Reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades. 
  • Reducció del 15% per a usos industrials.
  • Reducció del consum de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg). 

Excés en el consum d'aigua

Del total de 5,9 milions de ciutadans que viuen als municipis del sistema Ter-Llobregat, més del 80% compleixen la restricció dels 210 litres per habitant i dia, i aleshores, no notaran els canvis. En canvi, per aquells que viuen a les zones on es gasta més del compte, els governs municipals hauran de prendre mesures per adaptar-se a aquesta nova limitació. Precisament, aquest dilluns l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va actualitzar les dades de consum d'aigua per municipis del mes d'octubre i, segons aquestes, hi ha una vintena de poblacions que es veuran afectades per la fase de preemergència i que, ara com ara, superen la dotació de 210 litres. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!