Amb el pla de preemergència per la sequera activat, davant la manca de pluges que no sembla que s'hagi de revertir ni a curt ni a mitjà termini, aquesta situació s'ha convertit en un dels principals problemes del Govern de la Generalitat, que encara afronta crítiques per la seva gestió. Aquest dimarts, en la sessió de control al Govern, el conseller David Mascort ha respost diferents preguntes sobre aquesta problemàtica i ha avançat que aquest divendres té previst reunir-se amb la ministra Teresa Ribera, a qui Pedro Sánchez ha tornat a situar com a vicepresidenta del seu govern espanyol i responsable de Transició Ecològica. Aquesta trobada ha de servir per accelerar el projecte de la dessalinitzadora de la Tordera, que ha estat declarada com un projecte d'interès general per part de l'Executiu espanyol, i per tant és feina seva accelerar-ne els tràmits. Responent tant a Junts com al PSC, que ha retret al Govern el que consideren un "enfoc inadequat" de la problemàtica de la sequera, el govern espanyol va "sis mesos tard", ja que ha tingut durant mig any amb el projecte de la dessaladora de la Tordera aturat.  

Nova cimera de l'aigua 

En aquesta sessió de control al Govern, el diputat de Junts, Salvador Vergés ha aprofitat per demanar al conseller una nova cimera de l'aigua per afrontar la greu situació de sequera que afronta el país i que d'ençà de la darrera reunió no ha fet més que empitjorar. Aquesta va tenir lloc a principis d'abril del 2023, amb Teresa Jordà encara al capdavant del Departament. I va acabar sense cap mena d'acord per les grans diferències entre el Govern i els grups parlamentaris de Junts i el PSC, sobretot pel que feia el règim sancionador que proposava l'equip d'Aragonès. L'equip dels socialistes catalans criticaven que aquest posava el focus sobre els ajuntaments, a qui no es donava prou temps a reaccionar a les noves mesures. 

Hores abans del ple, el conseller ha estat entrevistat a RAC1, on s'ha mostrat optimista amb la capacitat d'estalvi dels catalans davant les noves restriccions que hauran d'afrontar amb l'entrada de la fase de preemergència. "Crec que tots plegats podrem allargar aquestes existències d'aigua", ha afirmat el conseller, que ha afegit apuntat que moltes de les ciutats que conformen l'àrea metropolitana de Barcelona consumeixen menys aigua per habitant i dia que els 210 litres marcats pel pla de sequera en aquesta fase. Mascort ha detallat que el nombre de litres per habitant i dia que es fa servir per mesurar el consum de les localitats, no només inclou el consum dels ciutadans, sinó també de l'activitat econòmica i els serveis públics del municipi.