Maria Jesús Montero és l'última veu del PSOE dins el govern espanyol que ha sortit a defensar que els escrits del jutge Pablo Llarena i de la Fiscalia després, en què s'atribueix a Carles Puigdemont el tipus agreujat de malversació per mantenir peticions altes de condemna demostren que la reforma del Codi Penal no ha "despenalitzat" tota mena de malversació, com deia el PP. "Això significa que el Codi Penal segueix contemplant les penes de malversació i fins i tot endureix els delictes de corrupció", ha defensat la ministra d'Hisenda en una entrevista a TVE. Anant més enllà, Montero ha reconegut que espera que tot plegat, amb els nous escrits de Llarena i Fiscalia, "serveixi perquè el senyor Puigdemont pugui ser extradit al nostre país i pugui respondre davant la Justícia en breu". Segons la ministra, això és el que ha pretès en tot moment el govern espanyol.  

"Nosaltres no entrem mai en les interlocutòries ni en les resolucions judicials. A cada poder li correspon una cosa, en el seu cas administrar justícia i en el nostre legislar. Però el que sí que crec és que demostra que el PP mentia des del primer dia quan deia que el govern espanyol havia despenalitzat qualsevol mena de malversació o havia reduït la capacitat que es pogués jutjar les persones que devien diners, sigui per lucre propi o per un final diferent del que estava previst en primer terme. Això significa que el Codi Penal segueix contemplant la malversació i endureix la corrupció amb nous delictes. Això és el més important", ha insistit la ministra d'Hisenda, que ha recordat que la intenció del govern espanyol és que el president Puigdemont sigui extradit i comparegui davant la justícia espanyola.

"Està clar que el que va passar el 2017 està penalitzat" 

En la mateixa línia s’ha pronunciat aquest dimecres el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha assenyalat que la reforma del Codi Penal obre la porta a facilitar l’extradició de Carles Puigdemont. “S’ha comprovat que amb l’antic delicte de sedició no tornaria”, ha afirmat amb relació al president de la a l’exili, i amb l’esperança que els desordres públics agreujats sí que aconsegueixin fer-lo tornar a trepitjar l’estat espanyol. “S’haurà de veure”, ha dit en una entrevista a Telecinco.  Així mateix, ha insistit que “està clar que el que va passar el 2017 avui està penalitzat”, després que la Fiscalia i el jutge Pablo Llarena hagin apostat per persecucions diferents a Puigdemont. Totes dues, però, amb la voluntat de tancar un fotimer d’anys a presó el 130è president. De fet, Bolaños ha afirmat que “va ser ridícul i dolorós” que el president de la Generalitat esquivés la justícia espanyola i decidís exiliar-se. 

El ministre de la Presidència ha tornat a fer una defensa aferrissada de la reforma del Codi Penal. Segons ell, el govern de PSOE i Podemos ha assolit dos objectius ben clars: l’Estat “té eines per defensar-se si es repetissin actes com els del 2017” i els líders independentistes “no ho tornaran a fer”, a causa del diàleg entre La Moncloa i la Generalitat. Dit això, ha afirmat que la cimera hispanofrancesa d’aquest dijous serà “una manera de mirar al futur a Catalunya”.

La posició de la Fiscalia del Suprem

Dijous 12 de gener, després que entrés en vigor el nou Codi Penal, el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va decidir mantenir el processament al president a l'exili Carles Puigdemont pels delictes de desobediència i malversació de fons, però li va retirar el delicte de sedició per la seva derogació, segons ha informat aquest dijous el Tribunal Suprem. Aquest dimarts, els quatre fiscals del Tribunal Suprem han demanat al jutge Pablo Llarena que modifiqui la seva interlocutòria i que processi pel nou delicte de desordres públics agreujats Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. En canvi, sobre el delicte de malversació de fons públics, no discrepen del jutge Llarena, però no detallen res sobre si accepten la malversació agreujada amb la qual aposta el jutge del TS. 

Per la seva part, el fiscal general està alineat amb els fiscals. Álvaro García Ortiz ja havia avalat el criteri dels fiscals del procés, que donaven suport a la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir el processament del president pel delicte de malversació agreujada, tot i la reforma penal que introdueix versions atenuades. És a dir, que comparteix el criteri dels fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno, que aquest dimarts van endurir endurit l'acusació a Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí amb desordres agreujats.