L'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, no es presentarà davant del Suprem quan torni a Catalunya "perquè no reconec les competències d'aquest tribunal" després que Pablo Llarena hagi descartat perseguir-la amb el nou delicte de desordres públics agreujats. En aquest sentit, ha indicat que és possible que aquesta decisió comporti conseqüències, i per això està estudiant les implicacions que pot tenir la seva tornada. Tot i això, Ponsatí ha confirmat que tornarà a Catalunya, però sense concretar data, ja que encara ha de tancar alguns plans a Brussel·les. En una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio ha parlat sobre el seu retorn i ha afirmat que "tinc immunitat i no m'haurien de detenir a l'estat espanyol, però la certesa al 100% no la tinc". La consellera a l'exili ha indicat, que segons el que li han explicat els seus advocats, la persecució ha quedat limitada a la desobediència, que no implica penes de presó i pot circular lliurement per territori espanyol. "Atès que el jutge Llarena ha renunciat a perseguir-me per posar-me a la presó, jo tornaré a casa meva". 

Tornada a Catalunya

Sobre si el seu cas és comparable amb el d'Anna Gabriel i Meritxell Serret, Ponsatí ha afirmat que "en els termes del que declara Llarena crec que sí", tot i que ha remarcat que no reconeix la jurisdicció del jutge Llarena, i per això no es presentarà davant del Suprem. Segons l'eurodiputada de Junts, en la interlocutòria d'ahir del jutge Llarena sembla que es comença a respectar la immunitat dels 3 eurodiputats, i per això confia que no serà detinguda quan torni a Catalunya. En aquest sentit, Ponsatí ha assegurat que el seu retorn dependrà de la seva agenda, ja que, té qüestions pendents a Brussel·les i Estrasburg arran de la seva activitat parlamentària, tot i això, ha remarcat que intentarà "tornar a casa" el més aviat possible, "haig d'organitzar-me". 

Clara Ponsatí ha reconegut que aquesta resolució era una de les possibilitats que contemplaven des de l'any 2019. Tot i que es plantejaven un altre escenari en el qual el jutge "hagués fet algun invent amb la reforma dels desordres públics, però ho ha descartat".

Persecució judicial contra Puigdemont 

L'eurodiputada de Junts ha denunciat que no s'ha respectat la immunitat dels eurodiputats, en referència a Comín, Puigdemont i Puig. A més, ha afirmat que "el jutge Llarena és la punta de llança de la persecució judicial espanyola contra el president Puigdemont. Faran el que puguin per tancar-lo a la presó". Sobre aquesta qüestió, ha ironitzat sobre que l'any 2018, el jutge Llarena va renunciar a l’extradició de Pugidemont, "i ara resulta que li interessa que l’extradeixin per sedició". Amb tot, ha assegurat que pel jutge Llarena el seu cas ha estat un mal col·lateral per poder mantenir la persecució contra el president Puigdemont.

Sobre les conseqüències polítiques que pugui tenir la sedició del jutge Llarena de castigar Puigdemont amb la pena màxima per malversació, Ponsatí considera que no tindrà grans repercussions, més que evidenciar "molt clarament" que el discurs de la desjudicialització és un discurs absolutament buit. De manera contundent, ha assegurat que "el programa de portar Puigdemont a la presó encara és un fracàs".